Hlavní obsah

Ve Francii zadrželi šéfa vojenského aparátu ETA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská policie ve čtvrtek na jihozápadě země zadržela čtyři členy baskické teroristické organizace ETA. Je mezi nimi i šéf jejího vojenského aparátu, uvedla agentura AFP s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování.

Foto: Spanish Interior Ministry/Handout , Reuters

Mikel Karrera Sarobe

Článek

Všichni zatčení jsou občané Španělska. Mikel Karrera Sarobe a další dva lidé byli zadrženi v městě Bayonne, další v nedaleké vesnici. Členové ETA často operují z jižní Francie. Policie tam v posledních dvou letech zatkla pět jejích vůdců. Sarobe velení vojenského křídla převzal po únorovém zatčení svého předchůdce.

Organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA), kterou považuje za teroristickou nejen Madrid, ale také Evropská unie a Spojené státy, má za 41 let boje na svědomí přes 820 lidských životů. V roce 2006 vyhlásila ETA příměří, které ale ještě týž rok zrušila.

Samostatný baskický stát, o nějž organizace usiluje, by se měl podle ní skládat ze španělských provincií Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra a z francouzských provincií Labourd (podle Basků Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám