Hlavní obsah

Polský generál odchází z armády, prý mu to přikázala manželka

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Generál Krzysztof Zaleski, který je pověřený velením polských vzdušných sil, podal výpověď ze služebního poměru. Chce z armády odejít úplně. O detailech nechtěl mluvit, řekl jen, že chtěl odejít hned, ale po rozhovoru s ministrem obrany Bogdanem Klichem se rozhodl, že bude dál vykonávat funkci, jíž byl pověřen po smrti šéfa letectva ve Smolensku, dokud se nenajde nástupce.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Článek

Na otázku Gazety Wyborczy, proč se rozhodl rezignovat právě teď, odpověděl: „Žena mi to přikázala. Jednou služba v armádě začíná a jednou je potřeba ji ukončit.“

Odpověď však bude chtít polský premiér Donald Tusk. „Teď, když situace není lehká, bych od důstojníků očekával větší psychickou odolnost,“ řekl Tusk s tím, že nyní kolem sebe potřebuje lidi, kteří na sebe umí vzít zodpovědnost.

Podle neoficiálních informací se Zaleskému nelíbí, co se děje ve vzdušných silách, a nechce s tím být spojován. Zdroje z polského ministerstva obrany ale uvádějí, že ještě nedávno - před katastrofou - tvrdil, že situace ve vzdušných silách je stabilní a po všech stránkách vyhovující.

Demisi a žádost o odchod podal zástupci náčelníka generálního štábu ve středu i generál Mieczyslaw Stachowiak. Po nedávné smrti náčelníka generálního štábu převzal dočasně jeho funkci, ale poté, co byl jmenován nový velitel polské armády, se Stachowiak rozhodl odejít do civilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám