Hlavní obsah

Běloruská policie podnikla razie proti opozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruská policie v těchto dnech podnikla několik domovních prohlídek v bytech představitelů demokratické opozice. Podle informace opozičního seskupení Charta 97 k raziím došlo v hlavním městě Minsku a rovněž v Grodně, Brestu, Gomelu a Mogilevě.

Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

Při prohlídkách bylo zadrženo nejméně dvacet lidí, mezi nimi přední běloruský básník Uladzimir Njakljajev nebo známý novinář Aljaksandar Ulicjonak. Příčinu zatčení běloruská opozice nezná. Podle některých zpráv mají být zadržení obviněni z pomluvy, spekuluje se i o souvislosti s aktivitou nepovolené opoziční organizace Havary praudu! (Mluv pravdu!).

Spolu s prohlídkami bytů zadržených policie pronikla také do kanceláří několika nevládních organizací, sociologických institucí a dobročinných fondů. Policisté zabavili literaturu, datové nosiče a letáky.

Režim likviduje Lukašenkovy soupeře

Běloruská střechová opoziční organizace Sjednocení demokratické síly Běloruska (ADSB) na svém webu dává razie do souvislosti s blížícím se termínem běloruských prezidentských voleb, které se mají konat příští rok v únoru. Zatčený spisovatel Njakljajev, který byl v letech 1998-2001 předsedou běloruského Svazu spisovatelů, v minulých dnech oznámil, že se o nejvyšší úřad hodlá ucházet.

Njakljajev, který je držitelem běloruské státní ceny za literaturu, už pro svou kandidaturu získal podporu několika vlivných osobností, mezi nimi předsedkyně běloruského Svazu novinářů Žanny Litvinové nebo dalších literátů Ryhora Baradulina a Henadze Buraukina.

Kandidaturu na úřad prezidenta již začátkem května oznámil další běloruský opoziční politik Aljaksandar Milinkevič, který se jako společný kandidát opozice ucházel o prezidentské křeslo už v roce 2006.

Dosavadní prezident Alexandr Lukašenko tvrdou rukou vládne Bělorusku od roku 1994. Deset let po nástupu do čela státu si nechal v referendu schválit návrh na zrušení ústavního článku, který omezoval možnost výkonu prezidentské funkce na dvě funkční období. Lukašenko nedávno prohlásil, že je již politikou unaven, svou kandidaturu ale nevyloučil. Pokud by ve volbách uspěl, stal by se běloruským prezidentem už počtvrté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám