Hlavní obsah

Sopečný mrak popela zavřel londýnská letiště, přesouvá se nad Evropu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrak popela z islandské sopky pozavíral v pondělí časně ráno největší britská letiště. Oblak se v současnosti pohybuje směrem na jih a uzavřena jsou letiště v nizozemském Amsterdamu a Rotterdamu.

Článek

Britská letiště Gatwick, Heathrow a City byla uzavřena do osmi hodin ráno SELČ. Například BBC však upozorňuje, že omezení letů mohou pokračovat i po osmé hodině, navíc se ráno nelétalo ani nad částí Skotska a Severního Irska. Na těchto letištích budou mít i po otevření mnohé spoje zpoždění.

Podle úřadů pro civilní letectví další uzavírky hrozí až do úterý. Nutné je dodat, že mrak v následujících hodinách či dnech potrápí zřejmě další země Evropy. Popel se totiž pomalu přesouvá na jih. V neděli pozavíral Irsko, poté Británii a nyní je omezena letecká doprava v Nizozemsku.

Islandská sopka začala přidělávat problémy letecké dopravě nad Evropou již v polovině dubna. Tehdy byla uzavřena letiště v mnoha zemích po několik dní. Ztráty pro aerolinky byly odhadem vyčísleny na 32 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám