Hlavní obsah

Povodně si v Maďarsku vyžádaly první oběť

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Budapešť

Vichřice a silný déšť způsobily v Maďarsku značné materiální škody, z poškozených domů museli záchranáři evakuovat desítky lidí. V noci ze soboty na neděli hasiči zasahovali celkem 350krát. Ve městě Miskolc na východě země se podmáčená zeď zřítila na rodinný dům, v němž se zdržoval muž se dvěma dětmi. Muž utrpěl zranění, v jejichž důsledku po převozu do nemocnice zemřel.

Článek

V okolí města Komárom museli evakuovat čtyři osoby, jejichž dům ohrožovala voda. V centrální části země hasiči evakuovali 34 dětí a pět dospělých z dětského tábora. V obci Somogyszentpál spadl strom vyvrácený vichřicí na rodinný dům, z něhož museli evakuovat šest dospělých a čtyři děti.

Mluvčí celostátní ochrany proti přírodním katastrofám György Szentes pro agenturu MTI uvedl, že hasiči zasahovali především v hlavním městě Budapešť, v okolí města Veszprém a na severozápadě země. Za jediný den spadlo v Maďarsku tolik srážek, jako loni v květnu za celý měsíc.

Voda ohrožuje východ Slovenska

Vytrvalý déšť způsobil lokální povodně na východě Slovenska. Pohotovost vyhlásili na řekách Torysa a Hornád. V mnoha domech byly zatopeny sklepy a v obci Veľany je pod vodou jedna celá ulice. „Situace není dobrá, protože stále prší,“ uvedl hasič Valér Jacko z Trebišova.

Třetí povodňový stupeň vyhlásili na říčce Roňava u Michaľanů a druhý stupeň na řece Olšava u Bohdanovců. Voda ohrožuje romskou osadu Podskalka u Humenného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám