Hlavní obsah

Dům švédského karikaturisty, který kreslil Mohameda, se někdo pokusil zapálit

– Stockholm

Neznámý útočník se pokusil zapálit dům švédského karikaturisty Larse Vilkse. Podle informací agentury Reuters to v sobotu oznámila švédská policie. Výtvarník nebyl v okamžiku útoku doma. Vilks v roce 2007 urazil mnohé muslimy karikaturou proroka Mohameda se psím tělem.

Foto: Profimedia.cz

Lars Vilks

Článek

Vilks řekl Reuters, že mu někdo rozbil okna v domě v městečku v jihovýchodním Švédsku, naházel dovnitř lahve s benzinem a snažil se je zapálit. Způsobil ale jen malou škodu v kuchyni a na fasádě domu. "Asi už tam nebudu moci bydlet," prohlásil Vilks, který už čelil několika pohrůžkám fyzickou likvidací.

"Vyšetřujeme to jako žhářství," oznámila v tiskové zprávě policie.

Před několika dny se Vilkse pokusil napadnout muž, když třiapadesátiletý karikaturista přednášel na Uppsalské univerzitě.

V březnu byla v USA obžalována Američanka, která si říkala džihádová Jane podle muslimského výrazu pro svatou válku, neboť hledala na internetu dobrovolníky, kteří by Vilkse zlikvidovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Radikálové hrozí i švédskému kreslíři

Čtyři dny po nezdařeném atentátu na dánského karikaturistu Kurta Westergaarda se octil v ohrožení i jeho švédský kolega. Larsi Vilksovi, který v září 2007...

Výběr článků

Načítám