Hlavní obsah

Příznivci svrženého kyrgyzského prezidenta obsadili radnici

– Biškek

V Kyrgyzstánu od středy protestují příznivci nedávno svrženého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Několik set jich ve čtvrtek protestovalo na jihu země, odkud prezident pochází. V Oši dokonce obsadili radnici a na místo starosty dosadili svého člověka.

Foto: Reuters

Příznivci prezidenta Bakijeva na jihu Kyrgyzstánu kritizují nový režim.

Článek

Demonstranti, proti nimž policie nezasáhla, dosadili do čela samosprávy Mamasadyka Bakirova, který byl po svržení Bakijeva novou prozatímní vládou odvolán. Úřadující šéf samosprávy Sooronbaj Žeenbekov úřad opustil.

Demonstrace se ve čtvrtek konají i v Džalalabádu na jihu země a v hlavním městě Biškeku. Podle předsedkyně prozatímní kyrgyzské vlády Rozy Otunbajevové za novou vlnou nepokojů nepochybně stojí stoupenci svrženého prezidenta. Obvinila je, že "podplácejí národ", aby dosáhli svých cílů.

Demonstranti v Oši, mezi nimiž převažují mladí lidé a ženy, však popírají, že podporují Bakijeva. Podíl na organizování protivládního odporu podle agentury 24.kg výslovně odmítli i příslušníci Bakijevovy rodiny. Demonstranti nicméně žádají, aby se do svých funkcí vrátili uvolnění funkcionáři včetně bývalého ministra vnitra Moldomusy Kongantijeva.

Prozatímní vládu obviňují z odpovědnosti za zvýšení kriminality, ze zmatené personální politiky a zhoršení hospodářské situace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám