Hlavní obsah

Pád polského tupolevu mohlo ovlivnit telefonování pasažérů

– Varšava

Většina pasažérů polského vládního tupolevu před jeho pádem ze svých mobilních telefonů volala nebo posílala zprávy sms. Z mobilu volal i polský prezident Lech Kaczyński svému bratrovi, kterého chtějí vyšetřovatelé vyslechnout, uvedl generální prokurátor Andrzej Seremet. Zvažují, zda signály z mobilů nemohly ovlivnit funkci přístrojů letadla, na jehož palubě zahynulo 10. dubna 96 lidí včetně prezidenta.

Foto: Reuters

Květiny na místě pádu letadla

Článek

Na možnost, že by takovéto množství odeslaných sms mohlo mít vliv na systémy letadla, upozornil šéfredaktor časopisu o letectví Skrzydlata Polska Grzegorz Sobcak. Seremet přiznal, že prokuratura s touto hypotézou nepočítala. Otázkou je síla signálu vysílaného mobily, upozorňuje web gazeta.pl

Na displejích telefonu se ukázaly informace o nerealizovaných spojeních a neodebraných sms. Tyto telefony byly zabezpečeny a poslány na úřad ministerstva vnitra, kde se provádí jejich expertíza, uvedl Seremet, podle nějž před přistáním byly v provozu skoro všechny mobilní telefony na palubě, tedy celkem asi devadesát.

Úřad už zná lidi, jimž byly sms poslány a zvažuje jejich případné vyslechnutí. „Prokurátor původně nežádal o identifikaci těchto osob,“ dodal Seremet. Požádán o výpověď bude i bratr prezidenta Jaroslaw Kaczyński. Prokurátor uvedl, že je potřeba zjistit, zda se mu dovolali z telefonu na palubě letadla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám