Hlavní obsah

Horníci před výbuchem zalepovali metanová čidla

– Moskva

Horníci v ruském uhelném dole Raspadskaja, v němž o víkendu explodoval metan, před havárií úmyslně zalepovali kontrolní čidla v šachtách, aby kvůli výskytu plynu nebyl důl uzavřen a horníci nepřišli o mzdu. Mezitím počet obětí havárie vystoupal na 60, uvedla agentura AP.

Článek

O praxi zalepování metanových čidel informoval jeden z horníků. V úterý místo navštívil premiér Vladimir Putin, který nařídil vyplatit finanční pomoc postiženým rodinám. Zpochybnil také, zda byly dodrženy všechny bezpečnostní předpisy a jestli se při počátečních záchranných pracích nevyskytly nedostatky.

V době dvou výbuchů metanu bylo v dole 359 osob. Dosavadní počet obětí je 60, je mezi nimi i spousta lidí, kteří byli nasazeni na počáteční záchranné práce.

Záchranáři dál pátrají po množství nezvěstných. Domnívají se, že se nacházejí v hloubce půl kilometru a asi půl druhého kilometru od nejbližší šachty.

Důl Raspadskaja leží u města Meždurečensk v kuzbaské uhelné oblasti Kemerovo. Podle agentury AP se jedná o největší uhelný důl v Rusku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám