Hlavní obsah

Koaliční vláda v Británii má první ministry, Clegg bude vicepremiérem

Novinky, rei, aš
Londýn
Aktualizováno

Nový britský premiér David Cameron začal obsazovat jednotlivá křesla svého kabinetu poté, co se jeho konzervativci v úterý dohodli na koalici s liberálními demokraty. Jejich předseda Nick Clegg bude vicepremiérem. "Liberální demokraté budou zastoupeni na všech úrovních vlády," uvedl Cameron ke koalici na první společné tiskové konferenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: David Cameron u královny a v Downing StreetVideo: Reuters

 
Článek

Ve vládě mají zasednout ještě čtyři další liberální demokraté a dalších 16 má působit na vysokých pozicích v její administrativě. Bude to první koaliční vláda ve Velké Británii za posledních 70 let a vůbec první společná obou stran.

Odpoledne vystoupili oba lídři stran na společné tiskové konferenci. Cameron vysvětlil, proč se rozhodl pro koalici: "Prvním a hlavním důvodem bylo dát naší zemi silnou a pevnou vládu, která vydrží."

V tom se shodl s Cleggem, který řekl: "Země potřebuje stabilní a pevnou vládu pro lepší budoucnost." Neopominul ale ani možné rozpory. Své vystoupení začal slovy: "Do dneška jsme byli rivalové, nyní jsme kolegové. Je to nový druh vlády. Jsme rozdílné strany a máme rozdílné názory a budou tam i střety a bude to skřípat, ale jsme oddáni tomu v příštích pěti letech odvádět svou práci a oba budeme muset dělat kompromisy, Potřebuje ukázat skeptikům, že se mýlí."

Cameron popsal i novou politiku: "Národní zájem bude důležitější než stranické zájmy, kooperace bude důležitější než konfrontace." Současně uvedl "Liberálně konzervativní vláda povede Británii historicky novým směrem."

Liberální demokraté se také dočkají požadovaného referenda o změně volebního systému. David Cameron uvedl: "Měli bychom mít referendum o alternativním volebním systému."

Podoba nové vlády

Cameron do vlády podle očekávání za svou stranu nominoval na post ministra zahraničí Williama Haguea, vedení resortu financí má převzít George Osborne, zdravotnictví Andrew Lansley a obrany Liam Fox. Ministrem zdravotnictví bude Andrew Lansley, ministryní vnitra Theresa Mayová, ministrem spravedlnosti Kennet Clarke a Michael Gove ministrem školství. Bývalý šéf toryů Iain Duncan Smith by se měl stát ministrem práce a sociálních věcí.

Liberální demokraté budou mít čtyři ministry a zřejmě 15 náměstků. Chris Huhne se stane ministrem energetiky a pro klimatickou změnu. Jeden z nejvlivnějších liberálních demokratů Vince Cable bude ministrem obchodu, zřejmě bude mít vliv i na bankovní sektor.

Oproti tomu by se podle BBC dosavadní šéf Cleggovy kanceláře Danny Alexander měl stát ministrem pro otázky Skotska.

Konzervativní strana ve volbách minulý týden získala největší počet hlasů, ale nikoliv dost na to, aby měla většinu. Liberální demokraté od pátku jednali i s dosud vládnoucími labouristy. Po dohodě s Cameronem v úterý rezignoval premiér Gordon Brown, který předtím oznámil, že v září opustí i post předsedy Labouristické strany.

Cameron je nejmladším britským premiérem za 198 let, je o půl roku mladší, než byl při stěhování do sídla ministerských předsedů v Downing Street 10 Tony Blair, jenž držel dosavadní rekord.

„Chci vytvořit zodpovědnější společnost,“ řekl v úterý Cameron s tím, že Británie čelí velkým výzvám a problémům a je potřeba učinit těžká rozhodnutí.

Co zahrnuje program nové vlády:
Výrazné zrychlení snah na snížení schodku rozpočtu. Ještě letos budou zahrnovat škrty ve výši 6 miliard liber. Nouzový rozpočet bude představen do 50 dní.
Liberální demokraté se vzdali požadavku vyššího zdanění domů dražších 2 milióny liber, konzervativci zase upustili od plánu zvýšit hranici pro dědickou daň na jeden milión.
Vláda odmítá labouristy plánované navýšení povinného pojištění (NI) a chce navýšit hranice pro placení daně z příjmu u lidí s nižšími příjmy.
V otázce jakéhokoliv převodu pravomocí na Evropskou unii bude vypsáno referendum.
Vláda rovněž odmítá v příštích pěti letech svého mandátu přijmout euro.
Bude omezen počet přistěhovalců ze zemí mimo EU.
Konzervativci přistoupí na zvýhodněné zdanění manželů, liberální demokraté přestanou odmítat plán obměny jaderných raket, ovšem v závislosti na penězích.
V případě návrhu na změnu volebního systému bude vypsáno referendum.
Zdroj: BBC

Reklama

Výběr článků

Načítám