Hlavní obsah

Policisté v Polsku čichají k řidičům, chybí jim testry na alkohol

Varšava

Řidičům v polském Slezsku, které zastaví policie kvůli kontrole, se může stát, že je muži zákona budou očichávat. Chybí jim totiž peníze na pravidelné kontroly zařízení na měření alkoholu v dechu, někdy se proto musí řídit vlastními smysly, napsala Gazeta Wyborcza.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Polsku chybí testry na alkohol.

Článek

Policisté ve Slezsku mají asi 700 přenosných analyzátorů. Pokud řidič "nadýchá" víc než povolené 0,2 promile, musí test zopakovat na policejní stanici na testeru, který výsledky, jež slouží jako důkaz u soudu, vytiskne. Nicméně aby policisté oba typy zařízení mohli používat, musejí je nechávat každého půl roku kontrolovat u specializované firmy. Prohlídka jednoho zařízení stojí 200 až 300 zlotých (1270 až 1900 korun), a tolik peněz policie nemá.

"Když si při kontrole všimneme, že se řidič divně chová, třese se, nebo dokonce páchne alkoholem, zavezeme ho na stanici, kde dýchá do nepřenosného přístroje," řekl listu jistý dopravní policista z města Bielsko-Biala, kde prý nyní hlídky nemají žádný přenosný analyzátor.

V Sosnowci zase nadřízení policistům doporučili, aby alkotesty používali s rozvahou. Začínají totiž docházet náustky, které se musejí po každém použití vyměňovat. Jeden stojí 50 grošů. "Nemůžeme nikoho nutit, aby foukal do náustku, který použil jiný řidič," uvedl jeden z policistů.

V některých městech se policie obrátila s prosbou o pomoc na radní. "Byli jsme překvapení, protože místní samosprávy nemají na starosti vydržování policie," řekla Lucyna Tylová, mluvčí radnice v Rybniku, kde policii v pokladně došly peníze na kontroly analyzátorů alkoholu. Městský úřad ale nechce, aby se po Rybniku proháněli v autech opilí řidiči, a tak policii přispěje 3000 zlotými.

Loni dopravní policisté ve Slezském vojvodství nachytali 15 000 lidí, kteří se napili alkoholu a pak sedli za volant. Jen za první květnový víkend, který si Poláci díky státnímu svátku prodloužili o jeden den, policie v celé zemi zadržela skoro 2340 nestřízlivých řidičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám