Hlavní obsah

Britský premiér Brown se poroučí, chce usnadnit jednání labouristů s Cleggem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Gordon Brown v pondělí oznámil, že jeho Labouristická strana začne po nerozhodných volbách minulý týden oficiální jednání o nové vládě s dosud opozičními liberálními demokraty. Aby takové jednání usnadnil, Brown odstoupí do září z čela labouristů. Liberální demokraté budou souběžně pokračovat v rozhovorech s konzervativci.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Gordon Brown čte prohlášení před sídlem britských premiéru Downing Street 10.

Článek

Brown těsně po volbách přitom ještě prohlašoval, že je připraven sestavit stabilní kabinet a nevzdával se naděje, že labouristé se budou dále podílet na vládě. Pomoci jim měli liberální demokraté vedení Nickem Cleggem, kteří sami dopředu avizovali, že k Brownově straně mají programově blíž, nežli ke konzervativcům. [celá zpráva]

Ovšem volební výsledek, kdy v dolní komoře parlamentu získali konzervativci v čele s Davidem Cameronem 306 křesel, labouristé 258, liberální demokraté 57 a zbytek z 650 mandátů získali jednotlivci a malé strany, znemožnil jednoduché většiny s 326 hlasy.

Počáteční vyjednávání konzervativců a liberálních demokratů sice provázel optimismus, ale dohoda nebude jednoduchá. [celá zpráva]

Cleggova strana začala manévrovat a nyní vyjednává s oběma většími stranami. Clegg v pondělí požádal Browna o zahájení oficiálních rozhovorů  s labouristy. Brown s tím souhlasil a vyslovil se pro vytvoření "progresivní koaliční vlády" za účasti labouristů, liberálních demokratů a zřejmě několika menších stran. Bez nich by neměli v parlamentu většinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám