Hlavní obsah

Maďarská pobočka české firmy měla připravit 1800 klientů o miliardu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská pobočka české firmy s cennými papíry Capital Partners připravila 1800 klientů o deset miliard forintů (zhruba jednu miliardu korun). Informuje o tom pondělní vydání maďarského deníku Népszabadság. Budapešťskou pobočku české firmy uzavřela maďarská policie 23. února 2010 pro podezření z podvodu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na základě vyšetřování policie zjistila, že firma měla v Maďarsku 1800 klientů, kteří do společnosti vložili celkem 10 miliard forintů.

"S těmito penězi se klienti mohou pravděpodobně rozloučit. Vyšetřovatelé odhadují majetek firmy na 100 miliónů forintů (asi 10 miliónů Kč) v hotovosti a v nemovitostech. Na odškodnění klientů to nebude stačit,“ píše Népszabadság.

Podle deníku je překvapivé, že z 1800 klientů podalo žalobu na firmu pouze 160.

Mezi zadrženými jeden Čech

Při dubnové policejní akci v budapešťské pobočce makléřské firmy bylo zadrženo pět lidí. Mezi nimi byl jeden Čech, dva Slováci a dva Maďaři. Maďarský úřad pro dohled nad finančním trhem PSZAF po razii oznámil, že Capital Partners a 70 maďarským firmám a lidem, kteří společnost v zemi zastupují, s okamžitou platností odebral příslušnou licenci. [celá zpráva]

Úřad už v minulosti upozorňoval na neprůhledné transakce společnosti. Klienti investovali ve společnosti částku 150 tisíc amerických dolarů s příslibem, že získají podíl ve světových firmách a tím i značný zisk. Z vložené částky si firma ponechala značné procento jako manipulační poplatek a zbytek použila při obchodech na burze. Zákazníci z těchto transakcí neprofitovali.

Capital Partners, a. s. působí na českém kapitálovém trhu od roku 1994 a poskytuje veškeré služby licencovaného obchodníka s cennými papíry, obchoduje většinou se zahraničními investičními nástroji. Má základní kapitál 40 miliónů korun. V roce 2008 byl čistý zisk společnosti 56 miliónů korun. Společnost zaznamenala v minulosti problémy také v České republice, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám