Hlavní obsah

V Srbsku objevili nový masový hrob

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

V Srbsku byl objeven nový masový hrob s asi 250 těly. Předpokládá se, že patří kosovským Albáncům. Britské stanici BBC to v pondělí řekl srbský prokurátor pro válečné zločiny Bruno Vekarić.

Článek

Informace prý pochází od policejní mise Evropské unie v Kosovu EULEX. Hrob se nachází v zatopeném lomu u města Raška na jihozápadě Srbska při hranici s Kosovem. Nedaleko byl jeden hrob odkryt už před dvěma lety.

Má se za to, že oběti byly pozabíjeny během bojů srbských sil s etnickými Albánci v Kosovu v letech 1998 a 1999.

Vekarić k objevu doplnil, že Bělehrad na místo vysílá vyšetřovací tým. „Je to důkaz, že Srbsko svou temnou minulost neskrývá a je připraveno postavit před spravedlnost každého, kdo spáchal zločin bez ohledu na jeho národnost či pozici,“ řekl.

Konflikt v Kosovu si vyžádal okolo 13 000 mrtvých, většinou etnických Albánců. Jednotky Slobodana Miloševiče jejich těla převážely a pohřbívaly na různých místech v Srbsku včetně hlavního města Bělehradu, aby vraždění utajily. Přes 700 těl bylo objeveno v areálu protiteroristického policejního oddělení v metropoli.

V roce 2001 byly na třech místech v zemi nalezeny tři hroby s více než 830 těly. Také další hrob se 77 těly se nacházel v areálu policejního sídla, a to ve městě Petrovo Selo.

Téměř dva tisíce lidí zůstává nezvěstných

Podle kosovsko-srbské pracovní skupiny zabývající se zločiny z války zůstává 1 862 lidí nezvěstných. Přes tisíc z nich jsou etničtí Albánci.

Válku srbských jednotek a albánských povstalců usilujících o samostatnost ukončily nálety NATO v roce 1999. Kosovo vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku předloni. Uznaly ji Spojené státy a množství států Evropské unie včetně České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám