Hlavní obsah

Neznámá pátá osoba v kabině havarovaného letadla byl šéf protokolu

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátý hlas, který identifikovali vyšetřovatelé při analýze nahrávek rozhovorů v pilotní kabině polského prezidentského Tu-154, patřil podle všeho řediteli protokolu polského ministerstva zahraničí Mariuszovi Kazanovi.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

„Přišel se posádky zeptat, zda let probíhá v souladu s plánem a zda je třeba počítat s opožděným přistáním ve Smolensku,“ napsal v pátek web Gazeta Wyborcza k posledním okamžikům na palubě.

Minulý týden varšavský rozhlas RMF uvedl, že na záznamu černé skříňky kromě obou pilotů, navigátora a technika promlouvá pátý hlas. [celá zpráva]

Objevily se dohady, že by mohl patřit jedné ze tří letušek.

Zdroje z vyšetřování uvádějí, že záznam černých skříněk je mimořádně nekvalitní. Veškerá technika tupoleva ale pracovala až do nárazu do země bezchybně. Oznámil to v pátek ve Varšavě po návratu z Moskvy polský generální prokurátor Andrzej Seremet. S odvoláním na informace od ruské strany uvedl, že ani piloti „nehlásili žádné technické potíže“.

Reklama

Výběr článků

Načítám