Hlavní obsah

Voliči potrestali koalici německé kancléřky Merkelové

Vládní koalice německé kancléřky Angely Merkelové, tvořená jejími křesťanskými demokraty (CDU) a liberály z FDP, přišla o většinu v horní komoře parlamentu - Spolkové radě poté, co ji v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní - Vestfálsku stihla v neděli porážka.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová

Článek

Podle prvních odhadů získala CDU 34,3 procenta hlasů, čímž si připsala nejhorší výsledek v historii. Sociální demokracii (SPD) podpořilo 34,4 procenta voličů, což by jí po pěti letech zajistilo návrat k moci.

Zelení si s 12,5 procenta zajistili takřka dvojnásobnou voličskou přízeň v porovnání s rokem 2005. FDP si připsala 6,6 procenta – méně než čekalo a Levice s 6,0 procenta poprvé pronikla do zemského sněmu v Düsseldorfu.

Volby byly klíčové pro udržení dosavadní většiny koalice křesťanských a svobodných demokratů ve Spolkové radě, která v Německu spolurozhoduje o důležitých zákonech. Horní komora je složena z 69 zástupců všech 16 německých zemských vlád a blok Merkelové v něm dosud disponoval 37 hlasy.

Bez ohledu na to, které strany po dnešku sestaví zemský kabinet v Severním Porýní-Vestfálsku, německé vládní koalici zůstane ve Spolkové radě jen 31 hlasů a bude muset složitě hledat podporu pro své úmysly měnit daňový nebo zdravotnický systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám