Hlavní obsah

Sopečný mrak je na jihu Česka, mnoho evropských letišť už nepřijímá

– Brusel • Aktualizováno
Novinky, rei

Nový mrak z islandské sopky Eyjafjallajökull ohrožující letecký prostor nad Evropou dorazil v neděli večer na jih České republiky. Tamní vzdušný prostor musel být uzavřen a letouny se mu vyhýbají. Lety se zatím neruší, řekl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Článek

Podle meteorologů by se do půlnoci měl popel rozšířit nad celé územ republiky, zmizet by měl do pondělního večera. Vyšší koncentrace prachu mohou být zejména na Moravě, lidé by ale neměli zhoršení ovzduší pocítit.

"Od půlnoci se celé naše území dostane pod vliv toho sopečného popela," sdělil meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Jiří Vašíček s tím, že zatím je oblak sopečného prachu zhruba v okolí Šumavy.

Prach se pohybuje ve výšce do šesti kilometrů nad zemí, minimálně do šesté hodiny ranní se bude ještě vyskytovat nad většinou území. "Ty koncentrace nejsou v takové intenzitě, aby to ohrozilo osoby," doplnil Vašíček.

Pokud by prý popel nějak ovlivnil letový provoz, bude to spíš na Moravě. Oblak by se měl podle posledních prognóz rozptýlit do pondělního večera.

Zrušeny stovky letů

Mrak o víkendu donutil dopravce zrušit stovky letů mezi starým kontinentem a Amerikou. Podle agentury AP není velká naděje, že by se stav mohl ještě v neděli zlepšit. V neděli odpoledne pak bylo kvůli mraku zavřeno po italských letištích i mnichovské a mnoho rakouských.

V Rakousku bylo uzavřeno letiště v Innsbrucku, během večera budou následovat Salcburk a Linec, od půlnoci Vídeň.

Odpoledne se naopak otevřela letiště na severu Itálie a Pyrenejského poloostrova.

Mrak ze sopky na západě Evropy je dlouhý 2000 kilometrů. V sobotu kvůli němu Španělsko a Portugalsko uzavřely přes 20 letišť a o omezeních rozhodla v průběhu noci i Itálie, neboť mrak pokračuje jejím směrem. Zrušeny byly i lety mezi italskými městy a Prahou.

Množství transatlantických letů bylo během soboty odkloněno severně před Grónsko nebo jižně, aby se letadla vyhnula Španělsku. Letadla nabírala zpoždění - delší náhradní trasy byly navíc přehuštěné.

Dopravu přes Atlantik denně zajišťuje zhruba 600 letadel a v Evropě se běžně za den uskuteční mezi 26 000 a 30 000 letů.

Další omezení jsou velkou neznámou

Islandská sopka donutila úřady uzavřít vzdušný prostor nad Evropou už minulý měsíc. Aerolinie během pěti dnů zrušily přes 100 000 letů. Milióny lidí zůstaly uvízlých na místě a společnosti zaznamenaly ztráty v celkové výši přes miliardu eur.

Sopka Eyjafjallajökull chrlí popel a prach bez ustání od 13. dubna. Poslední erupci u ní zaznamenali mezi roky 1821 a 1823.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islandská sopka stále chrlí popelVideo: Reuters

Případné další omezení letecké dopravy závisí na větrném proudění. Snímky evropské letové služby Eurocontrol pro nedělní dopoledne ukazovaly výrazný mrak táhnoucí se od Grónska po Azorské ostrovy a Madeiru přímo v letové výšce zaoceánských spojů.

Dá se očekávat, že kromě Itálie zasáhne mrak též jižní Francii. Španělsko oproti tomu plánuje některá letiště na severu znovu otevřít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám