Hlavní obsah

Výbuch v ruském dole uvěznil horníky, 12 jich zabil, smrt hrozí i záchranářům

Novinky, aš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Téměř dvě stovky horníků uvízly v sobotu pod zemí v uhelném dole na východě Ruska poté, co dolem otřásl výbuch. Dvanáct lidí přišlo o život, 59 dalších bylo zraněno a 83 jich zůstává dál pod zemí.

Foto: Alexander Urakchim, Reuters

Horníci a záchranáři před administrativní budovou dolu Raspadskaja

Článek

V dole vybuchl metan. V šachtě v té době bylo přes 300 lidí. Pod zemí jich v hloubce 500 metrů stále zůstává 83 včetně 19 záchranářů, zbylé se podařilo vyprostit. Další osud vězněných je zatím nejasný.

Metan vybuchl v dole Raspadskaja ve městě Meždurečensk v kuzbaské uhelné oblasti Kemerovo. Podle agentury AP se jedná o největší uhelný důl v Rusku.

Výbuchy byly dva, i když se šířily fámy, že exploze pokračují a do dolu plného plynu přesto posílali záchranáře. Gubernátor popřel, že by byl někdo záměrně posílán na smrt, uvedla RIA Novosti. Druhý výbuch poškodil jen čtyři ventilační šachty a zlikvidoval dva ventilátory.

Podle ČTK se v Kemerovské oblasti v roce 2007 odehrály dvě zatím poslední velká důlní neštěstí v Rusku. V dubnu 2007 při výbuchu metanu v dole Uljanovskaja zahynulo 110 horníků. O dva měsíce později explodoval metan i v dole Jubilejnaja, tehdy si výbuch vyžádal 39 obětí.

Region se nachází asi 3000 kilometrů východně od Moskvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám