Hlavní obsah

Slovenská armáda koupila dva české Turbolety

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská armáda koupila dvě dopravní letadla L-410 Turbolet z České republiky. Cena jednoho stroje je přibližně 4 milióny eur (asi 104 miliónů Kč), ale Slovensko vyměnilo starší stroje za nové, takže je získalo levněji. Pro deník Sme to potvrdil ředitel slovenské armády pro vyzbrojování Ľudovít Mikuška.

Článek

„Ceny starých letadel se odpočítaly z ceny nových. Finanční prostředky, které bychom vynakládali na údržbu starších letadel dlouhodobě, by byly vyšší než nákupní cena nových,“ uvedl Mikuška. Cena byla nižší asi o 166 tisíc eur (asi 4,3 miliónu Kč)

První letadlo už slovenská armáda dostala a druhé převezme v příštích měsících. Výhodou letadla L-410 je, že dokáže přistávat i na krátkých nezpevněných přistávacích drahách.

Letadlo L-410 se vyrábí v České republice v Kunovicích od začátku 70tých let. Modernizovaná verze dosáhne rychlosti 350 kilometrů v hodině a má dolet 1400 kilometrů. O nákupu nových dopravních letadel uvažovala slovenská armáda od havárie stroje Antonov An-24 v lednu 2006. Tehdy zahynulo 42 vojáků, kteří se vraceli z mírové mise z Kosova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám