Hlavní obsah

Britské volby vyhráli konzervativci, parlament je poprvé po 36 letech bez většiny

– Londýn • Aktualizováno
Novinky,

Jasnými vítězi čtvrtečních parlamentních voleb v Británii se stali konzervativci Davida Camerona, absolutní většinu v parlamentu ale mít nebudou. Podle odhadů televize SkyNews mají šanci získat 309 křesel z celkem 650. Parlament bez jasné většiny bude v Británii poprvé od roku 1974. Třetí liberální demokrat Nick Clegg byl z výsledku zklamaný, řekl ale, že vládu by měli sestavovat konzervativci.

Článek

Podle prognóz televize SkyNews získají labouristé 259 křesel a liberální demokraté 54 mandátů, i když těm předvolební průzkumy dávaly šanci na osmdesát křesel. Po třinácti letech tak skončí vláda labouristů.

Konzervativci budou moci snadno sestavit menšinovou vládu a nebudou k tomu zřejmě muset ani uzavírat koalici s liberálními demokraty. V případě potřeby se mohou spojit s některými menšími stranami, zejména severoirskými.

Labourista David Blunkett nad ránem otevřeně přiznal, že labouristé prohráli, toryové vyhráli, takže by měli vládnout.

Definitivní výsledky budou známy až odpoledne, z Westmorlandu se čekají až ve tři hodiny místního času, z Copelandu v jednu, z Penrithu, Skiptonu a Hexhamu v poledne stejně jako z Hampshire North East a Wansbecku a Blyth Valley, z Lancasteru dokonce v 15:30. V severoirském Fermanaghu se hlasy přepočítávají.

Cameron: labouristé ztratili právo vládnout

Předseda konzervativní strany David Cameron se po vítězství ve Witney neprohlásil v noci na pátek za vítěze voleb, ale řekl: „Je už jasné, že labouristé ztratili mandát vládnout. Naše země chce změnu. Změna vyžaduje nové vedení." Zdůraznil, že konzervativci získají více křesel, než se jim povedlo v posledních desítkách let. „Na první místo klademe národní zájem mít silnou stabilní vládu. V této těžké době budeme dělat správná rozhodnutí,“ dodal. To ještě nevěděl, jak výsledky dopadnou.

Foto: Toby Melville, Reuters

Předseda britských konzervativců David Cameron se raduje ze svého znovuzvolení do parlamentu

Po sečtení hlasů v 500 z 650 okrsků získali konzervativci zatím 246 poslaneckých míst a oproti minulým volbám tak mají navíc 3,9 procenta hlasů a 73 mandátů. Labouristé mají 191 mandátů a ztratili 6,6 procenta hlasů a 66 poslaneckých křesel. Liberální demokraté propadli a získali jen 39 křesel, šest jich ztratili, ale posílili skoro o procento, i když jejich předseda si křeslo udržel. Ukázalo se, že voliči, kteří v průzkumech uváděli, že budou hlasovat pro Cleggovu stranu, si nakonec vybrali jednu ze dvou velkých. Nick Clegg označil výsledky své strany za zklamání.

Brown se nevzdával

Britský premiér Gordon Brown se do poslední chvíle snažil zůstat u moci. Ještě v noci  uvažoval o koalici s liberálními demokraty, ti však propadli a ani koalice s nimi by neměla podle prognózy SkyNews většinu, i když do sečtení výsledků to nelze vyloučit.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Předseda britských labouristů Gordon Brown hovoří po svém znovuzvolení do parlamentu.

Gordon Brown oznámil, že má zájem sestavit koaliční vládu, pokud žádná strana nezíská většinu. Zdůvodnil to tím, že je jeho povinností zabezpečit stabilní vládu po volbách v Británii: „Výsledek voleb ještě není znám, ale moji povinností k vlasti je odehrát svou roli, aby Británie měla silnou, stabilní a zásadovou vládu schopnou vést Británii v pokračujícím ekonomickém zotavování."

Foto: Phil Noble, Reuters

Vůdce liberálních demokratů Nick Clegg

Předseda liberálních demokratů Nick Clegg ale vyloučil spolupráci s Gordonem Brownem. Podle dalšího představitele liberálních demokratů Ashdowna musí Brown okamžitě odstoupit.

Nick Clegg řekl, že vítězná strana, tedy toryové, mají jako první právo pokusit se o sestavení vlády. "Doufám, že budou postupovat v zájmu země," řekl Clegg v pátek před polednem.

Průběžné výsledky britských voleb
Stranapočet křeselzisk/ztrátaprocenta
Konzervativci291+9236,1
Labouristé251- 8629,3
Liberální demokraté52- 622,8
Sinn Fein40,5
Demokratická unionistická strana (DUP)8- 10,6
Skotská národní strana61,7
Alliance Party1+ 10,2
Plaid Cymru3+ 10,6
Sociální demokracie a Labour party (severoirská)30,4
Zelení1+ 11,0
Nezávislý poslanec1
zdroj: BBC

Výsledky zatím potvrzují odhady, podle nichž by mohli získat konzervativci přes tři sta křesel.  [celá zpráva]

Poprvé se dostali do parlamnetu  zelení, kteří vyhráli  v okrsku Brighton Pavillion. Do sněmovny se dostala Caroline Lucasová.

Velké překvapení přinesly výsledky z okrsku Belfast Východ, kde prohrál předseda irské unionistické strany DUP Peter Robinson s jinou irskou stranou Alliance Party, která se snaží o sjednocení katolíků a protestantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám