Hlavní obsah

Stovky britských voličů nemohly odevzdat hlasy, zavolali na ně policii

Londýn
Aktualizováno

O britské parlamentní volby byl značný zájem. Zejména ve čtvrtek večer se před volebními místnostmi tvořily fronty. V Sheffieldu, Islingtonu, Birminghamu a Manchesteru nemohli někteří voliči odevzdat své hlasy, protože ještě čekali ve frontě, když se dveře volebních místností zavřely. Nechtěli odejít, a tak na ně zavolali policii. Hlasovat nemohly stovky voličů.

Foto: Toby Melville, Reuters

Fronta voličů v Oxfordu v prádelně

Článek

"Zákon říká, že dveře volebních místností se musejí zavřít přesně v deset a a nikdo nemůže mít šanci hlasovat po desáté večer," řekl lidem, kteří nestihli odevzdat svůj hlas, volební komisař v Manchesteru. Podobná slova slyšeli i zklamaní voliči v Sheffieldu, jichž bylo asi dvě stě.

V obou městech nakonec zavolali na voliče, kteří se nechtěli rozejít, policii. V Manchesteru  takovýchto voličů bylo taky kolem dvou set.

Manchesterská volička Kathy Murraová si stěžovala BBC: „Manchesterská radnice obvykle podceňuje lidi. Jen jeden člověk se staral o volby v Manchesteru Withingtonu. Bydlíme za rohem volební místnosti. Šli jsme tam v šest večer, to tam bylo moc lidí. Zkusili jsme to o hodinu později - pořád tam byla dlouhá fronta. Vrátili jsme se tam v devět večer, ale pořád jsme nemohli volit. V roce 2005 bylo otevřeno více volebních místností.“

V Sheffieldu blokovali odjezd vozů s urnami 

Nespokojení voliči v Sheffieldu, kteří nemohli odevzdat své hlasy, zvažují, že volby napadnou. Jeden z voličů uvedl: "Ukradli nám právo volit." Další říkali, že je ostuda, že obyčejní lidé v demokratické zemi nemohli odvolit. Někteří voliči, kteří nemohli odevzdat svůj hlas, pak bránili odvezení volebních uren, uvedla televize SkyNews.

V Hackney na severovýchodě Londýna byla policie přivolána k incidentu, při němž padesátka rozhořčených voličů odmítala opustit budovu, kde se neúspěšně domáhali práva hlasovat. Na výzvu policie se rozešli.

Mimořádný zájem potvrzují i další zprávy z Londýna. Jeden z volebních komisařů v severním Londýně řekl, že to byl nejrušnější volební den, který pamatuje, a to už dělá volebního komisaře 25 let.

Vyjádření politiků a volební komise

Konzervativci požadují prošetření případů, kdy voliči nemohli hlasovat. Přidali se k nim i labouristé. Sheffieldská radnice se za problémy omluvila. V Newcastlu totiž lidi nechali volit po desáté večer. V Lewishamu na jihovýchodě Londýna byly volební místnosti otevřeny také o půl hodiny déle, aby volební komise dlouhé fronty zvládly.

Postup volebních komisařů odsoudila i předsedkyně Volební komise Jenny Watsonová. Podle ní měli volební komisaři posílit volební komise, když viděli velký zájem voličů. Ze svého postupu se budou muset zodpovídat volební komisi. Za průběh voleb jsou právně zodpovědní. Podle ní je možné, že některé výsledky budou skutečně zpochybněny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám