Hlavní obsah

Eurobarometr: V sicilském Palermu je bezpečněji než v Ostravě a Praze

Právo, mcm

Ostrava a Praha jsou v poslední desítce evropských měst v hodnocení pocitu bezpečí jejich obyvatel. Ukazuje to průzkum Eurobarometr provedený v 75 městech EU, mezi nimiž byla Praha a Ostrava. I obyvatelé „mafiánského“ Palerma na Sicílii se podle něj cítí bezpečněji než Pražané a Ostravané ve svém městě či ve čtvrti, kde bydlí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ještě hůře dopadlo dotazování občanů, zda většině lidí ve svém městě mohou věřit: v Ostravě řeklo ano 38 procent, v Praze jen 35 procent. Pro srovnání v Lipsku spoluobčanům věří 87 % lidí, v Mnichově 84 procent.

Také vůči cizincům jsou Češi opatrní. V Ostravě si jen necelá polovina lidí myslí, že přítomnost cizinců je dobrá pro město. To je čtvrtý nejhorší výsledek. V Praze si to myslí 60 procent.

Seznam vybraných měst podle bezpečnosti:
1. Oivedo (Španělsko)
2. Groningen (Nizozemsko)
3. Aalborg (Dánsko)
4. Oulu (Finsko)
5. Mnichov (Německo)
6. Piatra Neamţ (Rumunsko)
7. Lucemburk (Lucembursko)
8. Bordeaux (Francie)
9. Kodaň (Dánsko)
10. Helsinki (Finsko)
...
32. Palermo (Itálie)
...
50. Košice (Slovensko)
57. Bratislava (Slovensko)
...
69. Ostrava (ČR)
70. Praha (ČR)
Zdroj: Eurobarometr

V některých ukazatelích občané Ostravy trumfovali Prahu. Téměř dvě pětiny dotázaných v Ostravě si myslí, že najít dobré bydlo za slušný peníz je snadné. V Praze sdílela tento názor jen čtvrtina tázaných. V řadě dalších ukazatelů, od zdravotnictví až po spokojenost s čistotou, s vybavením města a s využíváním obecních fondů, byla Ostrava o pár procent před Prahou.

Ta zase předčí Ostravu při hledání dobré práce. Více než polovina Pražanů soudí, že je to snadné – větší optimismus panuje v rámci EU jen ve Stockholmu a v Kodani. Naopak jen každý pátý obyvatel Ostravy považuje hledání dobré práce za snadné.

Odpovídá tomu i hodnocení chudoby. V Praze si tři pětiny lidí myslí, že to není problém, zatímco v Ostravě sdílí tento názor jen třetina dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám