Hlavní obsah

Na Slovensku dopadli Čecha, který před lety ošidil stát o 400 miliónů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valaská Belá

Slovenská policie zadržela Čecha Františka Boháčka (70), který se před lety na podvodech s lehkými topnými oleji obohatil o stamilióny korun. Jak oznámila televize Markíza, Boháčka dopadli v obci Valašská Belá u Trenčína. Boháček se ukrýval od roku 2003, z toho na Slovensku čtyři roky.

Článek

Místním obyvatelům tvrdil, že pracoval u armády jako psycholog, a představoval se jako doktor pod jménem skutečné osoby.

„Na jeho jméno měl vydaný pas a řidičský průkaz,“ řekla Právu mluvčí slovenské policie Andrea Polačiková.

Boháčka prozradila nemoc. Měl totiž cukrovku a v nemocnici v Bojnicích mu nedávno amputovali nohu. Následně zástupci nemocnice kontaktovali skutečného doktora, pod jehož jménem Boháček vystupoval, a oznámili mu, že za zákrok bude muset zaplatit. Doktor jim řekl, že jde o omyl, protože má obě nohy.

Případ začala vyšetřovat policie, která zjistila, že v nemocnici leží jeden z nejhledanějších Čechů. „Na základě otisků došlo ke stoprocentní shodě,“ dodala Polačiková.

V roce 2003 plzeňský soud Boháčka odsoudil v nepřítomnosti ke 12 letům vězení za to, že Českou republiku připravil na daních o 400 miliónů korun v kauze podvodů s lehkými topnými oleji. Slovensko Boháčka v nejbližších dnech vydá do Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám