Hlavní obsah

V Tatrách zastřelili medvěda, který těžce zranil lesního dělníka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Myslivcům se ve středu v Tatranské Javorině podařilo zastřelit medvěda, který koncem dubna napadl a vážně zranil lesního dělníka. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci oznámil zoolog Státních lesů Tatranského národního parku (TANAP) Jozef Hybler.

Článek

Úspěšnému střelci stačil ke skolení medvěda jediný výstřel. Samec vážil 159 kilogramů a lesníci jeho věk odhadli na šest let. Medvěda vypreparují a bude vystaven jako exponát Muzea TANAP v Tatranské Lomnici.

Odstřel medvěda byl povolen po zmíněném útoku na člověka u Lysé Poľany. „Medvěd se pravidelně přibližoval k lidským obydlím, kde hledal potravu. Lidé nechávají odpadky nezabezpečené a ty medvěda lákaly,“ uvedl Peter Spitzkopf ze Státních lesů TANAP.

K útoku medvěda na lesního dělníka došlo 27. dubna. Dělník utrpěl těžká zranění krku, zad, rukou a nohou. Byl převezen vrtulníkem do popradské nemocnice, kde se podrobil operaci. Druhý den přiznal, že útok medvěda byl nejhorším okamžikem jeho života.

V TANAP není povolen odstřel medvědů ani jejich regulace. Podle odhadů žije na Slovensku asi 800 medvědů. Ochranáři tvrdí, že jejich počet nepřesahuje 400 a celá problematika s údajným přemnožením medvědů se zbytečně dramatizuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám