Hlavní obsah

Za zákaz závojů hrozí radikálové ve videu Belgii a Evropě odplatou

Brusel
Aktualizováno

Amatérské video, které se objevilo na internetu hrozí Belgii a dalším zemím, které brojí proti závojům zahalujícím obličej muslimských žen. Hrozba ale není nijak specifikována. Na obrázcích se objevují fotografie zahalených žen se samopaly a dalšími zbraněmi.

Článek

"Varování belgické vládě a všem evropským zemím," hlásá hned první z titulků zhruba tříminutového klipu, který se objevil na serveru YouTube.

Do fotografií žen a muslimských radikálů se objevují psaná varování, která hrozí odplatou v případě, že budou tradiční oděvy muslimských žen zakázány. Země, které k opatřením na omezení možnosti nosit tyto oděvy přistoupí, se prý vystavují "složité situaci".

Když totiž nechtějí zahalené ženy, přijdou zahalení muži. Druhá část klipu ukazuje maskované bojovníky z různých koutů islámského světa, jak odhodlaně mávají zbraněmi.

Belgické úřady záznam zatím analyzují. Místní tisk ale podotýká, že na portálech, na nichž se objevují vážné hrozby muslimských radikálů, zatím k Belgii a její nové připravované legislativě nic není.

V Belgii koncem dubna dolní komora parlamentu schválila zákon zakazující nosit oděvy zcela zahalující postavu, a to nejen ve veřejných budovách, ale i běžně na ulici. Vztahuje se to právě na burky (oděv zakrývající obličej) či nikáby (na rozdíl od burek nezahalují oči). Normu musí ještě přijmout horní komora, Senát, a předpokládá se, že tak učiní. [celá zpráva]

Země chtějí tvář odhalenou

Dánská vláda letos v lednu vyzvala k plnému využívání stávajících zákonů, které umožňují školám a veřejným i soukromým zaměstnavatelům požadovat, aby studenti, učitelé a ostatní zaměstnanci neměli tvář zahalenou.

V Itálii zase před několika dny byla poprvé odsouzena k pokutě 500 eur (asi 13.000 korun) muslimka za to, že na sobě měla burku, čímž porušila nařízení starosty města Novara v Piemontu na severu země. [celá zpráva]

Ve Francii byl zase před několika lety schválen zákon, který zakázal okázalé nošení náboženských symbolů ve veřejných školách, jako jarmulky nebo velkého kříže. Paříž navíc chystá podobné opatření, jaké se nyní schvaluje ve zmiňované Belgii.

Reklama

Výběr článků

Načítám