Hlavní obsah

V Británii se konají volby, čeká se mimořádně těsný výsledek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Ve čtvrtek v sedm ráno místního času se v Británii otevřely volební místnosti. Přes 44 miliónů registrovaných voličů v nich rozhoduje o složení Dolní sněmovny, kde zasedne 650 poslanců z 4150 kandidátů. Očekává se velmi těsný výsledek. Konzervativci sice zůstávají favority, mají podle průzkumů náskok šesti až devíti procentních bodů před labouristy a liberálními demokraty, ale ve Sněmovně většinu nezískají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ultralight nesoucí reklamní banner spadl i s jedním z kandidátůVideo: Reuters

 
Článek

Poslední průzkumy z 6. května ukazují, že více než třetina voličů dá hlasy toryům, přičemž přes čtvrtinu jich dostane každá ze zbylých dvou stran, tedy labouristé a liberální demokraté. Ti po silném nástupu předvolební kampaně trochu ztratili.

Podle průzkumu společnosti ComRes získají konzervativci 37 procent a labouristé i liberální demokraté po 28 procentech. Naopak průzkum společnosti Harris připisuje toryům jen 35 procent a labouristům 29. Vzhledem k jednokolovému většinovému systému a rozložení politických sil v jednotlivých hrabstvích ve Spojeném království by ale v tomto případě získali konzervativci 270 a labouristé 272 křesel. Liberální demokraté, jimž se připisuje 26 až 28 procent hlasů, získají kolem osmdesáti křesel.

Foto: Toby Melville, Reuters

David Cameron se svými příznivci v Bristolu

Mohou však být důležití pro vytvoření vlády. V Británii by tak mohla vzniknout koaliční vláda. Vůdce liberálních demokratů Nick Clegg nevyloučil spolupráci ani s jednou z hlavních partají, je však možné, že by vznikla menšinová vláda s podporou liberálních demokratů.

Naděje ostatních stran 

Svou šanci dostat se do parlamentu cítí ultrapravice z Britské národní strany, jejíž poslanci už uspěli na komunální úrovni. Tvrdí, že se po volbách stane čtvrtou nejsilnější britskou stranou, přičemž před pěti lety byla osmá.

Průzkum agentury Angus Reid z 5. května ale takovéto šance ultrapravici nedává. Podle něj čtyři procenta dostane Nezávislá strana Spojeného království, po dvou pak Britská národní strana a Skotská národní strana. Procento připadne zeleným. Právě oni by uvítali parlament bez jasné většiny. Doufají, že v Británii se pomalu změní tradice, kdy se u moci střídají jen dvě velké strany. Současně věří, že se poprvé dostanou do parlamentu a získají jedno křeslo.

Foto: Lke MacGregor, Reuters

Britové po odhlasování opouštějí volební místo ve větrném mlýně ve West Blatchingtonu.

Zraněn kandidát nezávislých

Při nehodě lehkého letadla byl ve čtvrtek zraněn bývalý předseda protievropské strany UKIP a europoslanec Nigel Farage, který je v Evropském parlamentu znám svými barvitými protiunijními projevy.

Letadlo s pilotem a Faragem na palubě mělo létat s transparentem strany nad městem Buckingham ve střední Anglii, kde Farage kandiduje proti předsedovi Dolní sněmovny, konzervativci Johnu Bercowovi. Farage byl převezen do nemocnice se zraněními, která prý neohrožují jeho život. Pilot je podle záchranářů zraněn vážněji.

Odhady budou v noci

Hlasovat se bude do 23:00. Hned poté hlavní televizní stanice zveřejní své odhady a začnou se sčítat hlasy. Kolem druhé ráno by už měl být jasný trend voleb. Brzy ráno by pak již mělo být o vítězi jasno, i když ve dvaceti okrscích se budou hlasy sčítat až v pátek ráno.

Ve většině oblastí Anglie současně s parlamentními probíhají i místní volby, kde se rozhoduje o 4 222 křeslech mezi 15 785 kandidáty. Volí se starostové čtyř měst.

V roce 2005 přišlo k volbám 61 procent voličů. Tentokrát ankety naznačují, že by účast mohla být až o deset procent vyšší.

Nebude-li jasný vítěz, což se dá čekat, začne se vyjednávat o menšinové vládě nebo koalici. Než by k takové dohodě došlo, zůstal by premiérem Gordon Brown. Nový parlament se sejde 18. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám