Hlavní obsah

Polské cestovky pošlou na místo smrti Kaczyńského i školní výlety

Novinky, coe
Varšava

Polské cestovní kanceláře v současnosti zdatně využívají nové destinace, která se mezi ostatními náhle zjevila letos 10. dubna. Již odstartovaly hromadné zápisy k výletům na místo v ruském Smolensku, kde zahynul polský prezident Lech Kaczyński spolu s manželkou a polskými špičkami. Hlavní zájem však má začít na podzim, kdy se budou hlásit školní skupiny, informoval ve středu polský server dziennik.pl.

Foto: Profimedia.cz

Trosky tupolevu Tu-154, ve kterém zahynul polský prezident.

Článek

Zájezdy na místo neštěstí u smolenského letiště nabízí už několik cestovních kanceláří, cituje dziennik polské Metro. Zájem o nelukrativní destinaci rapidně vzrostl poté, co místo havárie letounu Tu-154 viděly v televizním vysílání milióny Poláků, kteří také hromadně sdíleli národní smutek.

Podle zaměstnanců cestovek chtějí klienti vidět místo skonu svého prezidenta a polských elit na vlastní oči, vlastní rukou se chtějí dotknout břízy, o jejíž kmen zavadilo křídlo letadla.

Terén na místě pádu letadla je složitě přístupný, bahnitý, a byl zpevněn jen kvůli odklízení a převozu trosek stroje. Přímo na místo havárie se však není možné dostat, neboť je ohraničeno a hlídáno.

Cena zájezdů autokary se pohybuje od 800-900 zlotých (v přepočtu asi 5100-5800 korun) mimo víz (ruské stojí asi 180 a běloruské asi 80 zlotých).

Při pádu letadla Tu-154 zahynulo 10. dubna u smolenského letiště 96 lidí. Představitelé polské elity letěli navštívit místo katyňského masakru. Toto označení zahrnuje desítky tisíc vražd polských důstojníků a inteligence, kterých se před 70 lety dopustili tam a v několika přilehlých oblastech příslušníci ruské NKVD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám