Hlavní obsah

Británie brání návratu Mossadu do Londýna

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie odmítá přijmout nového zástupce izraelské tajné služby Mossad v Londýně kvůli údajnému zneužití pasů britských občanů agenty při lednové vraždě palestinského radikála Mahmúda Mabhúha v Dubaji. Podle deníku The Times izraelská strana dosud nedodala písemné prohlášení, že v budoucnu nebude k tajným operacím zneužívat pasy britských občanů.

Foto: Reuters

Zaměstnankyně hotelu ukazuje Mabhúhovi jeho pokoj. Sleduje je dvojice agentů v tenisových úborech.

Článek

Británie vyhostila zástupce Mossadu na izraelské ambasádě v Londýně téměř před šesti týdny. Ministr zahraničních věcí David Miliband tehdy v parlamentu řekl, že záležitost se zneužitím pasů dvanácti Britů je výrazem pohrdání suverenitou Velké Británie. Izrael je podle něj významným spojencem a Británie s ním chce mít dobré vztahy, ale musí mít zaručeno, že se případ nebude opakovat.

Televize SkyNews uvedla, že Londýn má důkazy, že pasy byly duplikovány. Podle vlády to ale není přímé obvinění, že by za vraždou Mahmúda Mabhúha, který pro radikální palestinské hnutí Hamás nakupoval zbraně, stál přímo Izrael.

Komando, které Mabhúha v Dubaji zlikvidovalo, použilo též kopie pasů občanů Francie, Irska, Německa a Austrálie.

Izraelský velvyslanec v Británii Ron Prosor odmítl obsah dvoustranných jednání mezi jeho vládou a britským kabinetem komentovat. Nicméně podotkl, že „tyto záležitosti“ budou projednávány s vládou, která vzejde z voleb plánovaných na 6. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám