Hlavní obsah

Za nošení burky byla v Itálii poprvé udělena pokuta: 500 eur

– Řím

K pokutě 500 eur (asi 13 000 korun) byla v Itálii poprvé odsouzena muslimka za to, že na sobě měla burku (závoj zakrývající obličej), a porušila tak nařízení starosty města Novara v Piemontu na severu země.

Foto: Profimedia.cz

Muslimské ženy se na veřejnosti zahalují. Někdy nejsou vidět ani oči.

Článek

Mladá muslimka tuniské státní příslušnosti šla po ulici v doprovodu manžela na poštu, když ji zastavila policejní hlídka. Manžel měl dva průkazy totožnosti, jeden pro sebe a druhý pro manželku, ale odmítl, aby jeho choť kontrolovali muži. Proto se na místo dostavila druhá hlídka policie, v níž byla i žena, a muslimku identifikovala.

Žena se proti rozhodnutí o pokutě může ještě odvolat.

"Radnice koncem ledna schválila nařízení zakazující nošení burky na veřejných místech. Učinili jsme tak na základě vyjádření ministerstva vnitra, jemuž jsme návrh nařízení zaslali," řekl velitel policie a místní zástupce populistické Ligy severu Mauro Franzinelli.

Itálie není v názoru na burky jednotná

Italská vláda je ohledně nošení muslimského závoje zahalujícího obličej v zemi rozdělena. V zemi sice neexistuje specifické nařízení o nošení muslimského závoje, ale zákon z roku 1975, který je součástí předpisů na ochranu veřejného pořádku, zakazuje na veřejných místech si zcela zakrývat tvář. To platí jak pro závoj, tak pro motorkářskou helmu.

Starostové z Ligy severu se v minulosti opírali o tento text, když ve svých obvodech zakazovali nošení burky, nikábu (závoj, které na rozdíl od burek nezahaluje oči) a burkini (muslimských plavek).

V Belgii byla koncem dubna schválena norma zakazující nosit oděvy zcela zahalující postavu, a to nejen ve veřejných budovách, ale i běžně na ulici. Dánská vláda letos v lednu vyzvala k plnému využívání stávajících zákonů, které umožňují školám a veřejným i soukromým zaměstnavatelům požadovat, aby studenti, učitelé a ostatní zaměstnanci neměli tvář zahalenou.

Ve Francii byl v roce 2004 schválen zákon, který zakázal okázalé nošení náboženských symbolů ve veřejných školách, jako jarmulky nebo velké kříže. Zákon vycházel z odluky církve od státu z roku 1905. Vláda navíc v nejbližší době předloží návrh zákona, který zakáže nošení oděvů plně zakrývajících hlavu a tělo na dalších veřejných místech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám