Hlavní obsah

Orbán sloučí ministerstva a provede reformy

– Budapešť

Budoucí maďarský premiér Viktor Orbán představil svou novou vládu. Plánuje změnit strukturu ministerstev a některá chce sloučit do velkých resortů, aby zvýšil jejich výkonnost. Zároveň připravuje balíček reforem, které mají znovu nastartovat hospodářský růst, napsala agentura MTI.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Šéf Fidesz Viktor Orbán

Článek

Orbánova pravicová strana Fidesz drtivě vyhrála nedávné parlamentní volby, které ji v parlamentu přinesly dvoutřetinovou ústavní většinu.

Do čela "superministerstva" hospodářství a rozvoje se postaví ekonom György Matolcsy, který již post ministra hospodářství zastával v posledních dvou letech bývalé Orbánovy vlády. Premiérem byl Orbán už v letech 1998 až 2002.

Matolcsy již před týdnem oznámil zavedení výrazných daňových reforem, které by měly platit od ledna 2011. Mají doplnit domácí ucelený stimulační balíček. Matolcsy chystá snížení a zjednodušení daní, čímž chce podpořit hospodářský růst. Zavedeno podle něj bude také společné zdanění rodin.

S ozdravením státních financí souvisí určení data přijetí společné evropské měny euro. Matolcsy dnes prohlásil, že Maďarsko by mělo být připraveno do konce roku 2011 termín přijetí eura stanovit. Konečný závazek podle něj ale závisí na skutečném stavu současného rozpočtu, který Fidesz po odcházejících socialistech převezme.

Ministerstvo zahraničí povede podle očekávání János Martonyi. Na konci dubna v rozhovoru pro rakouský deník Die Presse prohlásil o slovensko-maďarských vztazích, že "nejsou tak špatné". Zároveň řekl, že Fidesz je připraven se Slovenskem jednat.

Ministrem vnitra se stane někdejší policejní šéf Sándor Pintér, který tento úřad zastával podobně jako Matolcsy za Orbánovy první vlády.

Před týdnem ve čtvrtek na tiskové konferenci Orbán představil část svého kabinetu, mimo jiné také budoucího vicepremiéra a ministra veřejné správy a spravedlnosti Tibora Navracsicse. Zároveň také oznámil chystanou ústavní změnu, která by přiřkla vicepremiérovi podíl na výkonné moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám