Hlavní obsah

Při protestech v Řecku lidé ničili výlohy a zapalovali policisty

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Tisíce demonstrantů zaplavilo centrum řeckých měst Atény a další města. Vzbouřené davy protestují proti přísným opatřením prosazovaným vládou ve snaze vyhovět požadavkům eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF), jimiž podmiňují pomoc zemi, které hrozí bankrot. Po poledni se demonstranti krátce střetli s policií.

Foto: Yiorgos Karahalis , Reuters

Demonstranti útočili na policisty zápalnými láhvemi.

Článek

Rozvášnění Řekové během protestů podpalovali popelnice a tzv. Molotovovými koktejly zapálili i dva vozy místních televizních štábů, uvedla agentura Reuters. Podle očitých svědků se hrstka demonstrantů chtěla vlámat do budovy parlamentu, ale policie je zahnala slzným plynem. Potyčky byly údajně spíše ojedinělé.

Sobotní demonstraci svolaly podle televize BBC odborové svazy ve spolupráci s levicovými subjekty. Odboráři předpokládají, že se protestního pochodu zúčastní desítky tisíc lidí, aby tak dali najevo vládě, eurozóně i MMF, že mají dostatek sil k potlačení úsporného programu.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Stoupenci Řecké komunistické strany se sešli v centru Atén k demonstraci zvané May Day.

Obchody v hlavním městě byly v sobotu pozavírány, lodě zůstaly v přístavech a ulice byly vylidněny s výjimkou těch, jimiž vedl protestní průvod.

“Tato opatření jsou pro nás smrt. Nerozumím tomu, jak mají lidé zítra žít, jak mají přežít,” citovala agentura AP jednoho z účastníků demonstrace Nikose Diamantopoulose.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Někteří demonstranti zasypali těžkooděnce sprškou kamení.

Odboráři se svými stoupenci pochodovali k aténským úřadům Evropské unie, a poté k americké ambasádě. První potyčky vyvolali anarchisté, kteří začali házet po policistech kamení. Policie se bránila pepřovými spreji.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Policisté v Aténách utíkají před plameny, které roznítila hozená zápalná láhev.

Kolem poledne zablokovali protestní průvod těžkooděnci. Dav se rozhodl prolomit jejich zástup a zaútočili na ně vlajkami se silnými násadami, ale policisté nápor odrazili. Demonstranti se posléze stáhli a někteří zdálky házeli po policistech zápalné láhve a kamení. Podle prvních informací se nikomu nic vážného nestalo. Police zůstává v pohotovosti v ulicích města.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Během protestů vzplanul i automobil televizního štábu.

Další shromáždění v Soluni u příležitosti připomínky svátku práce podle ČTK rozehnala policie slzným plynem. Do ulic zde vyšlo na pět tisíc lidí, policie zasahovala proti menším skupinkám radikálních demonstrantů, které začaly rozbíjet výlohy obchodů a okna bank.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Policistu zasáhly plameny z rozbité zápalné láhve.

Rozbíjeli obchody a auta

Policie se musela starat asi 250 osob vyzbrojených tyčemi. Tyto elementy se vmísily do davu a začaly rozbíjet bankovní automaty, výlohy obchodů s elektronikou a luxusní auta. Po zásahu policie se situace zklidnila.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Hasiči se snaží zhasit hořící dodávku jednoho z místních televizních štábů.

Vláda hodlá představit radikální škrty pro další dva roky, díky nimž by mohla získat záchranný balíček v hodnotě 45 miliard eur, tedy více než bilión korun. Atény podle agentury AP zřejmě sáhnou ke zvýšení spotřebitelské daně a snížení důchodů i platů.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Policie rozhání vzbouřené demonstranty.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Některé z protestujících policie zadržela.

Vláda by se měla sejít v neděli ráno, aby verzi úsporného balíku dokončila. Kolem poledne ji představí veřejnosti ministr financí Giorgos Papaconstantinou, a hned nato odletí do Bruselu na jednání ministrů financí eurozóny, kteří budou rokovat o záchraně pro Řecko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám