Hlavní obsah

Chtěli jste integraci, teď plaťte řecký dluh, rýpnul si Klaus do Němců

– Berlín

Tvrdá slova zvolil prezident Václav Klaus po čtvrteční přednášce na berlínské Humboldtově univerzitě, když hovořil o řecké krizi a vztahu Německa k ní. Uvedl, že Německo jako hlavní motor evropské integrace musí nést i její negativní důsledky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Němci byli skutečně ten hlavní hybatel celého toho evropského integračního procesu a myslím, že z toho musí pro sebe vyvodit nějaké důsledky," prohlásil Klaus. "Teď není možné se tvářit, že se vlastně nic neděje a že ať si to každá ta země vyřeší sama," dodal k roli Německa český prezident.

Klaus zopakoval, že v případě Řecka je řešením pouze znehodnocení jeho měny, což kvůli euru není možné, nebo transfer peněz z ostatních zemí eurozóny.

Velkou chybu vidí také na řecké straně. "Řecko si na ten svůj životní standard zvyklo a už ho má v sobě zabudovaný a teď není připraveno se o něj nechat nějak připravit," komentoval aktuální dění po skončení projevu na Humboldtově univerzitě, v němž německému publiku shrnul své kritické výtky vůči evropské integraci.

Německo dalo najevo, že zaplatí

Ve středu se za rychlé prosazení pomoci postavila dosud váhavá kancléřka Angela Merkelová. Němečtí politici tak navzdory silnému odporu veřejnosti a blízkosti důležitých zemských voleb nakonec zřejmě sanaci Řecka bez problémů schválí, a to i přesto, že její celkový rozsah bude až třikrát vyšší, než původně uváděných 45 miliard eur (zhruba 1,1 biliónu Kč). Vláda přitom donedávna označovala poskytnutí pomoci za předčasné a nepotřebné.

Situace na trzích se v posledních dnech i přes stále konkrétnější dohody o historicky nejvyšší mezinárodní sanaci jedné země zhoršila natolik, že bez pomoci by Řecko zřejmě ve druhé polovině května muselo vyhlásit platební neschopnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám