Hlavní obsah

Slováci přijali nový vlastenecký zákon, hymna ve školách se nebude hrát každý týden

– Bratislava
Právo, ivi

Slovenský parlament v úterý přijal kompromisní vládní verzi vlasteneckého zákona. Školáci uslyší hymnu dvakrát ročně a ve školách budou vystaveny státní symboly.

Foto: Peiger Marián, ČTK

Premiér Robert Fico hovoří ve slovenském parlamentu.

Článek

Zákon byl přijat poté, co poslanci zamítli původní návrh vlasteneckého zákona z dílny Slovenské národní strany (SNS), který vrátil do parlamentu Ivan Gašparovič. Předseda SNS Ján Slota nakonec ustoupil a jeho strana podpořila kompromisní vládní návrh novely zákona o státních symbolech, který nahrazuje ten původní o vlastenectví.

Ve slovenských školách se tak nebude hrát hymna každé pondělí, jak bylo v původním návrhu, ale pouze na začátku a na konci školního roku.

Před budovou parlamentu protestovali studenti. „Jsme proti jakékoli formě vlasteneckého zákona. Žádným zákonem se nedá vnucovat cit,“ řekl Právu organizátor akce Robert Mihaly.

V kompromisním návrhu předloženém vládou premiéra Roberta Fica figuruje kromě hraní hymny na začátku a konci školního roku také povinná výzdoba státními symboly. Preambule ústavy, text hymny, vlajka a státní znak mají ve školách být umístěny na „vhodném místě“. Není stanoveno, že musí být součástí každé třídy.

Hymna by se měla hrát také na začátku jednání vlády, parlamentu a veřejných sportovních akcí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Lidé protestují proti vlasteneckému zákonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám