Hlavní obsah

Ukrajina nemá dost peněz na lepší zabezpečení Černobylu

– Kyjev

Ukrajina urychlí plánovanou výstavbu nového, definitivního krytu havarované elektrárny v Černobylu, ale k realizaci tohoto projektu zatím nemá dost peněz. Prohlásil to v pondělí v Černobylu ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který elektrárnu navštívil při příležitosti 24. výročí tragické havárie.

Článek

Podle ruských expertů je dosavadní kryt havarovaného čtvrtého bloku bezpečný a zaručuje radioaktivní nepropustnost pro příštích 15 let. Ukrajina nicméně plánuje nový "sarkofág" zničeného bloku, jehož výstavba by měla začít už letos v létě. Jde o 100 metrů vysokou a 250 metrů dlouhou ocelovou konstrukci, která má zajistit neprodyšnost po dobu sta let.

Náklady spojené s projektem odhadují odborníci až na částku jedné miliardy dolarů (asi 19 miliard korun). Janukovyč oznámil, že na stavbu chybí částka kolem 400 miliónů eur (přes 10 miliard korun), kterou chce země získat od mezinárodních dárců.

Janukovyč upozornil, že přípravné práce spojené se stavbou se zpozdily a je třeba je značně urychlit. "Dokud nebude vybudován (nový) sarkofág, bude Černobyl znepokojovat nejen Ukrajinu, ale i její sousedy, celou Evropu," řekl prezident.

Černobylská katastrofa
Exploze čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986 bezprostředně připravila o život přes 30 lidí a zamořila radioaktivitou rozlehlé území zejména v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku. Přímému ozáření bylo podle ruských médií vystaveno osm miliónů lidí.
O celkové počty obětí se dodnes vedou spory. Ukrajina svého času uváděla až 125 000 obětí, ruští vědci se dokonce dopočítali až 350 000 mrtvých. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že na rakovinu způsobenou Černobylem může zemřít až 9300 lidí. Podle pondělního prohlášení Janukovyče se s následky havárie dnes potýkají dva milióny lidí, z toho téměř půl miliónu dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám