Hlavní obsah

Orbán chce v Maďarsku změnit ekonomický systém

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Viktor Orbán získal v Maďarsku téměř neomezenou moc, jeho FIDESZ má po nedělních volbách v Národním shromáždění dvoutřetinovou ústavní většinu. Orbán chce změnu ekonomického a politického systému.

Článek

Politologové upozorňují, že to nebude mít lehké a očekávání rychlé změny k lepšímu jsou u Maďarů až příliš silná. FIDESZ sestaví vládu sám a v případě nepopulárních kroků se nemůže vymlouvat na koaličního partnera.

Podle prvních vystoupení si Orbán tuto odpovědnost uvědomuje. Zatím sice mluví k nadšeným davům o revoluci provedené ve volebních místnostech, ale těžké kroky ho čekají co nevidět. „Je to velká příležitost, ale také obrovské riziko,“ domnívá se politolog Gábor Tőrők.

Orbán chce po převzetí moci zcela změnit dosavadní ekonomický a politický systém v zemi. FIDESZ chce oživit ekonomiku snížením daní a reformami. „Při současném daňovém systému se hospodářství zadusí,“ konstatoval na mezinárodní tiskové konferenci v Budapešti. „V další etapě razantně snížíme byrokracii. Ústavní většina nám umožní postupovat rychle,“ doplnil nyní.

Orbán chce konzultovat postup v těchto oblastech s Mezinárodním měnovým fondem a s Evropskou unií. „Nebudeme však akceptovat, pokud nám budou chtít diktovat, jak máme postupovat. Nejsou naši nadřízení, ale naši partneři,“ zdůraznil.

Uniformy v parlamentu

Prezident László Sólyom chce svolat zasedání nového parlamentu už na 10. května. Poslanci zvolení za extremistickou stranu Jobbik už avizovali, že na zasedání parlamentu přijdou v uniformách zakázané Maďarské gardy. Orbán je před tímto krokem varoval.

Otázku Maďarů žijících za hranicemi Maďarska označil Orbán za srdcovou záležitost. „Za hranicemi naší země žijí milióny Maďarů, kteří se tam nepřistěhovali, ale je to jejich domovina. V této otázce budeme postupovat citlivě. Budeme prosazovat naše zájmy rozhodně, ale v evropském stylu,“ zdůraznil.

Reklama

Související články

Maďarsko otočilo ostře doprava

Pravicová strana Fidesz získala v nedělním prvním kole maďarských parlamentních voleb 52,8 procenta hlasů. Oznámila to Ústřední volební komise. Novým maďarským...

Výběr článků

Načítám