Hlavní obsah

Poradce západoněmeckého exministra pracoval pro rozvědku ČSSR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Poradce bývalého šéfa německé diplomacie Detlef Prinz byl agentem československé rozvědky, napsal německý týdeník Focus. Pracoval pro ni od roku 1986. Prinz to popírá.

Článek

Detlef Prinz vedl významnou mediální a PR agenturu. Podle týdeníků se pod krycím jménem Erwin do roku 1990 nejméně třicetkrát setkal s československými řídícími důstojníky. Focus čerpal z tří set stránek akt, které předala do Německa česká strana.

V té době byl mluvčím odborové centrály IG Metall a měl vazby na vedení německé sociální demokracie. Pro První správu Sboru národní bezpečnosti - tedy rozvědku -začal pracovat v říjnu 1986.

Prinz pracoval pro předního politika SPD Franka Waltera Steinmeiera, který byl od roku 2005 ministrem zahraničí. Prinz byl jeho důvěrníkem, jezdil s ním na zahraniční cesty a Steinmeier sám psal články do časopisů vlastněných Prinzovou firmou.

Údajný agent všechno popírá

Prinz se míní bránit právní cestou. Článek označil na pochybný materiál s nekalým obsahem. „Nepracoval jsem ani pro tajnou službu a ani jsem se k něčemu takovému nezavázal písemně nebo ústně,“ řekl listu Bild am Sonntag.

O Prinzově protistátní činnosti má německá tajná služba podle Focusu informace nejméně deset let - od okamžiku, kdy Česká republika po vstupu do NATO předala Berlínu akta o síti českých agentů v Německu, čímž chtěla demonstrovat důvěru v nového aliančního partnera. Tyto citlivé informace tehdy podle magazínu osobně odevzdal tehdejší sociálnědemokratický ministr zahraničí Jan Kavan a údaje o Erwinovi v nich prý nechyběly, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám