Hlavní obsah

Pravicový Fidesz získal v Maďarsku ústavní většinu

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapešť
Aktualizováno

Po nedělním druhém kole parlamentních voleb v Maďarsku získala pravicová strana FIDESZ Viktora Orbána podle neoficiálních výsledků po sečtení 98 procent hlasů ústavní většinu. V 386členném parlamentě bude mít 263 poslanců.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Šéf Fidesz Viktor Orbán

Článek

Doposud vládní Maďarská socialistická strana (MSZP) bude mít podle odhadů 59 poslanců, extrémně pravicová strana Jobbik 47, liberálně-zelená strana Politika může být jiná 16 poslanců a do parlamentu zasedne jeden nezávislý poslanec.

Předsedkyně MSZP Ildikó Lendvaiová v neděli večer oznámila, že odstupuje z funkce. S ní odstupuje celé vedení strany. Na červen svolají kongres strany, který zvolí nové vedení.

Od roku 2006 ztratili socialisté 1,3 miliónu voličů. Do parlamentu pronikla extrémně pravicová strana Jobbik. Její předseda Gánor Vona už avizoval, že na první zasedání parlamentu přijdou poslanci za Jobbik v uniformách soudem zakázané polovojenské Maďarské gardy.

Novým maďarským premiérem se stane Orbán (46) a ministrem zahraničí János Martonyi. Oba byli v těchto funkcích v letech 1998 až 2002.

Orbán byl ještě před změnou režimu zakládajícím členem Svazu mladých demokratů (FIDESZ). Proslavil se projevem na symbolickém pohřbu popraveného premiéra Imreho Nagye v roce 1989, kde otevřeně vyzval ke konání svobodných voleb a k odchodu sovětských vojsk z Maďarska. V letech 1998 až 2002 byl maďarským premiérem. Je ženatý s Anikó Lévaiovou, mají pět dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám