Hlavní obsah

Nejsilnější pravicová strana má šanci získat v Maďarsku ústavní většinu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Pravicová strana FIDESZ Viktora Orbána má v nedělním druhém kole parlamentních voleb velkou šanci získat dvoutřetinovou ústavní většinu ve 386 členném Národní shromáždění. FIDESZ nebude potřebovat koaličního partnera a může měnit například ústavu i ústavní zákony.

Foto: Karoly Arvai , Reuters

Viktor Orbán na předvolebním mítinku

Článek

V prvním kole, které se konalo 11. dubna, získal FIDESZ 206 mandátů a k zisku ústavní většiny je potřebných 258 mandátů. Z 57 jednomandátových obvodů, kde se bude hlasovat ve druhém kole, skončili kandidáti FIDESZ v prvním kole na prvním místě v 56 obvodech. Stačí, aby tuto neděli potvrdili kandidáti FIDESZ své vítězství v 52 obvodech a stávající Orbánova vláda bude disponovat dvoutřetinovou podporou v parlamentě.

Politologové uvažují o tom, jak Orbán s tak velkou mocí naloží. Příští premiér už prozradil, že jeho cílem je snížení daní, snížení počtu ministerstev o polovinu a snížení počtu poslanců parlamentu ze současných 386 na 200. Není vyloučena ani změna volebního systému a mediálních zákonů.

Výsledky prvního kola voleb:
FIDESZ52,8%
Maďarská socialistická strana19,3%
Strana Jobbik16,7%
Politika může být jiná7,4%

FIDESZ chce udělit dvojí občanství pro Maďary žijící za hranicemi země. To může způsobit další napětí především ve slovensko-maďarských vztazích.

„Vadí nám, že Maďarsko chce udělit občanství našim občanům maďarské národnosti bez konzultace se slovenskou stranou,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj ze slovenských diplomatických kruhů.

Slovensko považuje udělení občanství za první krok ve snaze o vytvoření autonomie na jižním Slovensku. Touto představou se netají například předseda zahraničního výboru parlamentu Zsolt Németh (FIDESZ).

„Autonomie je zálohou pro setrvání každého maďarského společenství v zahraničí. Tyto snahy chceme z celého srdce podporovat,“ uvedl Németh pro deník Népszabadság.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám