Hlavní obsah

Kaczyński lezl celé Evropě na nervy, řekl německý komik a urazil Poláky

Novinky, DPA, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabaretní komik Urban Priol chtěl upozornit v německé televizi ZDF na vlnu pokrytectví, která se zvedla po smrti polského prezidenta Kaczyńského. Informovala o tom v sobotu agentura DPA. Situaci poté musel zachraňovat programový ředitel, který se polskému velvyslanci v Německu omluvil.

Článek

"Vidíme tu pokrytectví v chodu: jak byl oblíbený, ten Lech Kaczynski, v celé Evropě označovaný jako 'osina v zadku'. Nikdo s ním nechtěl nic mít," řekl v pořadu televize ZDF komik Priol.

Programový ředitel ZDF Thomas Bellut se to pak pro polskou televizi snažil trochu zahladit a uvedl, že je jim líto, jestli se dotkli něčích citů, ale jednalo se tu o satiru. Kabaretiér chtěl podle něj trochu ironizovat rituály kolem truchlení.

"Není to stoprocentně můj styl humoru, ale my se do toho nevměšujeme," připustil Bellut.

O nevhodném žertu s programovým ředitelem hovořil i polský velvyslanec v Německu Marek Prawda. Bullet se snažil situaci zachránit, velvyslanci se omluvil a uvedl, že byl Priolovými výroky rovněž poněkud zaskočen.

Nedávné události ukázaly, že Poláci jsou ve smutku nad ztrátou prezidenta a společenských elit svorní. Do kondolenční knihy se zapsalo několik desítek tisíc lidí a na poslední cestě Kaczyńského a jeho manželku provázely dlouhé kordony lidí.

V polském vládním letadle, které se 10. dubna zřítilo u Smolenska, zahynul polský prezident Lech Kaczyński s manželkou a dalších 94 lidí na palubě, včetně mnoha členů vedení polského státu a armády. [celá zpráva]

Spekulace, že na palubě letadla byly i další neevidované osoby, se nepotvrdily.

Vyšetřování příčin pokračuje, oficiální závěry dosud nebyly oznámeny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám