Hlavní obsah

NATO začne letos s předáváním kontroly nad Afghánistánem

– Tallinn
Právo, Novinky, rei, roš

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen oznámil, že aliance začne předávat odpovědnost za řízení země afghánské vládě ještě letos. V létě 2011, kdy americký prezident hodlá začít stahovat vojska, by proces mohl být v plném proudu, uvedla agentura AP.

Článek

Rasmussen to oznámil závěrem dvoudenní konference ministrů zahraničí členských zemí NATO v Tallinnu. Tématem bylo definování podmínek ukončení války. Plán předávání moci musí podle Rasmussena schválit účastníci červencové mezinárodní konference v Kábulu i listopadového summitu NATO v Lisabonu.

USA před pěti měsíci eskalovaly počet svých sil v zemi a prezident Barack Obama počítá s tím, že je začne odvolávat v polovině příštího roku.

Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen však už dříve upozornil, že vše závisí na podmínkách, nikoli na předem stanoveném kalendáři. „Chceme dál Afghánce posilovat a pokud podmínky dovolí, postupně jim předávat větší odpovědnost za bezpečnost jejich vlastní země,“ prohlásil.

Cestu k odchodu z Afghánistánu brzdí trvající nedostatek vojenských instruktorů, kteří mají urychlit výcvik afghánské armády a policie. Na zajištění požadovaných 450 instruktorů apelovala i ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám