Hlavní obsah

Šéf liberálních demokratů čelí finančnímu skandálu

Londýn

Slibnou pozici liberálních demokratů před květnovými volbami v Británii ohrožuje skandál s dotacemi. Jejich šéf Nick Clegg dostával v roce 2006 pravidelné platby od tří lidi, kteří byli i dárci strany, uvedl ve čtvrtek list Daily Telegraph. Clegg popírá, že by se dopustil čehokoli špatného.

Foto: Darren Staples , Reuters

Šéf liberálních demokratů Nick Clegg na předvolebním mítinku ve Warringtonu

Článek

Daily Telegraph uvedl, že vysoký představitel dodavatele alkoholických nápojů Diageo Ian Wright, Neil Sherlock z poradenské a auditorské firmy KPMG a Michael Young, který byl v představenstvu zlatého dolu, posílali každý měsíčně na Cleggův účet 250 liber. Z účtu Clegg platil mimo jiné hypotéku i některé nákupy.

Clegg ale tvrdí, že tyto peníze nikdy nepoužil pro svou osobní potřebu ale pro svou politickou práci.

Tři dárci přiznali, že mu peníze posílali, ale jen na výplatu členů jeho kanceláře. Od roku 2007, kdy stanul v čele strany, už v této praktice Clegg, který dříve pracoval i jako lobbista, nepokračoval a peníze šly přímo straně.

Preference liberálních demokratů výrazně vzrostly poté, co na konci minulého týdne uspěl Clegg v televizní debatě lídrů tří největších britských stran proti labouristovi Gordonu Brownovi i a konzervativci Davidu Cameronovi. V té brojil proti špinavosti a kluzkosti politiky postavené na klientismu a darech.

Jeho liberální demokraté se nyní vyšvihli na první pozici předvolebního průzkumu, volila by je třetina Britů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám