Hlavní obsah

Rusko bude mít Sevastopol pronajatý nejméně do roku 2042

Charkov

Ruská černomořská flotila bude moci setrvat v ukrajinském Sevastopolu i po vypršení dosavadní smlouvy v roce 2017. Na prodloužení pronájmu o dalších 25 let se ve středu dohodli v Charkově ruský prezident Dmitrij Medvěděv a jeho ukrajinský protějšek Viktor Janukovyč.

Foto: Reuters

Ruský prezindet Dmitrij Medvěděv (vlevo) a jeho ukrajinský protějšek Viktor Janukovyč

Článek

Medvěděv podle agentur upřesnil, že dohoda zahrnuje opci na dalších pět let.

Medvěděv podle agentur řekl, že Ukrajina bude od Moskvy dostávat slevy na plyn výměnou za jistotu ohledně budoucnosti základny černomořské flotily. Pro tu ruská armáda plánuje novou základnu v Novorossijsku, její stavba se ale zpožďuje.

Prodloužení pronájmu základny v Sevastopolu na Krymském poloostrově je  prvním znamením oteplování vztahů mezi Moskvou a Kyjevem od únorového nástupu promoskevského prezidenta Janukovyče do funkce.

Jeho předchůdce Viktor Juščenko trval na vyklizení Sevastopolu po vypršení smlouvy o pronájmu v roce 2017 a označoval černomořskou flotilu za nepřátelskou přítomnost na ukrajinském území.

Ukrajinská ústava sice zakazuje přítomnost cizích základen v zemi po roce 2017, Janukovyč ale při březnové návštěvě Moskvy slíbil brzké řešení sporu o Sevastopol.

Reklama

Výběr článků

Načítám