Hlavní obsah

Prezidentské volby v Polsku budou 20. června

Varšava
Aktualizováno

Poláci budou 20. června volit novou hlavu státu. Datum ve středu oznámil předseda Sejmu a prozatímní hlava státu Bronislaw Komorowski.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda polského Sejmu Bronislaw Komorowski

Článek

Poláci měli prezidenta volit až na podzim, nyní ale musí rozhodnout o nové hlavě státu po smrti Lecha Kaczyńského při tragické havárii letadla u ruského Smolenska.

Komorowski je jedním z kandidátů na prezidenta, do voleb jde za Občanskou platformu, za níž je zvolen i premiér Donald Tusk. Podle posledního průzkumu institutu TNS OBOB je Komorowski také voleb a Získal by nadpoloviční většinu hlasů - 55 procent.

Kaczyńského bratr v průzkumu zaostává

Koho nominuje strana Právo a spravedlnost, za níž měl opět kandidovat Kaczyński, není jasné. Spekuluje se, že by štafetu mohl převzít jeho bratr Jaroslaw, bývalý polský premiér, který však za Komorowskim zatím zaostává. Podle průzkumu by ho volilo jen 32 procent Poláků.

Kandidáta v osobě prezidenta Lecha Kaczyńského ztratila u Smolenska nejen strana Právo a spravedlnost, ale i Svaz demokratické levice. Jeho mluvčí řekl, že strana ostatním politickým uskupením navrhne, aby nominovala jediného nadstranického kandidáta. Tento scénář je ale nepravděpodobný.

Tento týden kandidaturu stáhl Ludwik Dorn z malé středopravicové strany Polsko Plus. Očekává se, že boje o prezidentský palác se nezúčastní ani politici z dalších menších politických uskupení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám