Hlavní obsah

Komando maďarské policie osvobodilo zotročené muže

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Kaposvár

V jihomaďarském Kaposváru držela jedna rodina v nelidských podmínkách několik mužů, které využívala na práci jako novodobé otroky. Muži ve věku 40 až 60 let strávili v otroctví několik let, než je v úterý osvobodilo speciální policejní komando. Třem členům otrokářské rodiny hrozí podle maďarských médií až pět let vězení.

Článek

Novodobí otroci bydleli v garáži v otřesných hygienických podmínkách. Osvobození vypověděli, že rodina v minulosti držela násilím další tři muže, kterým se však podařilo uprchnout.

Členové rodiny nalákali na sliby většinou bezdomovce a využívali je pak při stavebních pracích. Novodobí otroci byli vystaveni fyzickému násilí. Syn jednoho z mužů otce po osvobození nepoznal, jak byla jeho tvář po úderech oteklá.

„Terorizovali je fyzicky i psychicky. Pracovali 12 až 14 hodin denně, ale nedostávali žádné peníze a dávali jim málo jídla,“ řekl velitel místní policie Gábor Kemény. Dodal, že policie nemohla zakročit dříve, protože uprchlí otroci nesdělili policii žádné informace a nechtěli proti rodině vypovídat. Učinili tak až několik měsíců po útěku.

Nasazení speciální jednotky zdůvodnila policie tím, že 35letý otec rodiny je známý násilnými sklony. Před šesti lety zaútočil sekyrou na osádku sanitního vozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám