Hlavní obsah

Islandská sopka už chrlí lávu, popela je méně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Okolí islandské sopky Eyjafjallajokull v pondělí zaznamenalo nové erupce, vulkán však chrlí o poznání méně popela a prachu, uvedla agentura Reuters. Výskyt lávy by mohl naznačovat, že se erupce dostává do méně napjaté fáze.

Foto: Reuters

Islandská sopka Eyjafjallajokull chrlí popel a prach i nadále, již ale v menším množství.

Článek

Mračna, která způsobila omezení v letecké dopravě nad Evropou, spadla níže do výšky okolo dvou kilometrů nad Zemí.

Sopka podle agentury produkuje méně popela a kráter začíná vykazovat známky nové fáze. „Situace je rozhodně lepší než v sobotu,“ uvedla mluvčí islandského ministerstva zahraničí Urdur Gudmundsdóttir.

Kamerové záznamy z rána odhalily změnu v charakteru erupce. Bylo vidět malé jednotlivé výbuchy, při nichž na okraj kráteru létaly kusy doběla rozžhavené lávy. Nadále vznikal popel, který ale rozptyloval vítr ve výšce vrcholu,“ citoval deník The Times britského odborníka Davida Rotheryho.

Mračna popela a prachu, která leteckým dopravcům v uplynulých dnech způsobila miliónové ztráty, jsou tedy nyní níže, a to do dvou kilometrů nad Zemí. Silný vítr je nadále žene jižním směrem na kontinent. Minulý týden dosahoval prachový sloup výšky až 11 kilometrů.

Množství leteckých spojů na starém kontinentě bylo v průběhu pondělního dopoledne obnoveno. Podle úřadu Eurocontrol je vzdušný prostor nad Evropou z poloviny čistý.

Podle Rotheryho však není záruka, že se situace znovu nevyhrotí. „Nicméně máme důvod být opatrně optimističtí,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám