Hlavní obsah

V polském Krakově pohřbili prezidentský pár

Aktualizováno

Ve neděli ve 14:00 začala v Mariánském kostele v centru polského Krakova smuteční mše za tragicky zesnulého prezidenta a jeho choť. Poté doprovodil smuteční průvod Lecha a Marii Kaczyńské ulicemi města na královský hrad Wawel. Byli pohřbeni v kryptě katedrály, kde spočívají polští králové a další velké osobnosti dějin Polska.

Článek

Průvod se k Wawelu vydal od Mariánského kostela na Starém Rynku. V jeho čele šla vojenská kapela, vojáci a představitelé katolické církve, mezi nimi metropolita krakovský, kardinál Stanislaw Dziwisz. Za rakvemi, jež se vezly na lafetách, kráčeli nejbližší příbuzní Kaczyńských - prezidentův bratr-dvojče Jaroslaw, dcera prezidentského páru Marta. Následovali je nejvyšší představitelé země, zástupci církví, ale i akademici v talárech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smuteční kolona přiváží rakve do Mariánského kostela v KrakověVideo: Reuters

Lidé v ulicích, jimiž procesí procházelo, tleskali, křičeli "Děkujeme, děkujeme!" a zpívali polskou hymnu. Když procesí došlo ke Katyňskému kříži v podhradí Wawelu, rozezněl se z hradní katedrály zvon Zygmunt, který ohlašuje jen státní svátky a nejdůležitější události v dějinách Polska.

V Mariánském kostele se odpoledne konala zádušní mše za prezidentský pár. Sloužil ji metropolita krakovský kardinál Stanislaw Dziwisz.

Naděje na smíření Poláků a Rusů

Manželé Kaczyńští a s nimi desítky osobností veřejného života zahynuli minulou sobotu při letecké katastrofě u západoruského Smolenska. Delegace se jela poklonit památce tisíců polských důstojníků, které v nedaleké Katyni před 70 lety zavraždila sovětská tajná policie NKVD.

"Katyň před 70 lety dva národy od sebe vzdálila, zatajování pravdy o nevinně prolité krvi neumožnilo, aby se bolestné rány zacelily," řekl Dziwisz. "Soucit a pomoc (po tragédii u Smolenska) od bratří Rusů oživuje naděje na sblížení a smíření našich dvou slovanských národů," obrátil se Dziwisz na ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, který se zúčastnil mše a po jejím skončení z Krakova odletěl.

Obama, Merkelová ani Sarkozy nedorazili

Desítky delegací ze zahraničí ale do Krakova nedorazily, mrak sopečného prachu nad Evropou znemožnil cestu americkému prezidentovi Baracku Obamovi, německé kancléřce Angele Merkelové nebo prezidentovi Francie Nicolasovi Sarkozymu.

"Já bych rozuměl tomu, že nepřijede kanadský premiér nebo australský generální guvernér..., ale že nepřijedou někteří Evropané, že nepřijede nikdo z Bruselu, to se mi zdá neomluvitelné," řekl Českému rozhlasu Václav Klaus. Dokazuje to podle něho, že všechna vyjádření o evropské jednotě jsou jen fráze.

Svou účast na pohřbu polského prezidenta odvolal předseda Evropské komise José Barroso a prezident EU Herman Van Rompuy. Na bohoslužbě byl naopak předseda Evropského parlamentu, Polák Jerzy Buzek.

Při mši se chrámem nesla také píseň Bože, cos Polsko, která se po roce 1918 mohla stát hymnou obnoveného Polska a kterou zpívali všichni polští smuteční hosté i lidé na náměstí před kostelem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smuteční mše za prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho ženu MariiVideo: Reuters

Politici ze zemí ležících v blízkosti Polska přijeli vlakem nebo autem. Tak to je i v případě českého prezidenta Václava Klause, jeho manželky Livie, premiéra Jana Fischera a pražského arcibiskupa Dominika Duky.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Václav Klaus (vpravo) s manželkou Livií, premiér Jan Fischer (vlevo) a pražský arcibiskup Dominik Duka čekají na odjezd vlaku.

Vlakem také do Krakova dojeli příbuzní Kaczyńských, včetně prezidentova bratra-dvojčete Jaroslawa a dcery Marty, a nejvyšší představitelé Polska.

Ráno byly rakve Kaczyńských dopraveny z katedrály sv. Jana Křtitele na varšavském Starém Městě na vojenskou část letiště ve Varšavě. Kolona městem projížděla místy, jež byla blízká Lechovi Kaczyńskému. Bylo to mezi jinými náměstí, na němž stojí varšavská radnice, v jejímž čele Kaczyński od roku 2002 do roku 2005 stál. Kolona projela také kolem muzea protiněmeckého varšavského povstání z roku 1944 , "dítěte" Kaczyńského. On se zasadil o to, aby muzeum po letech debat skutečně vzniklo, slavnostně ho otevřel 1. srpna 2004, v 60. výročí začátku povstání.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Vojáci nesoucí ostatky polského prezident na krakovský hrad Wawel.

Smuteční obřad v různých částech Krakova sleduje asi 150 000 lidí z celého Polska, na bezpečnost a pořádek dohlíží asi pět tisíc mužů zákona. Podle policie ve městě panuje pokojná atmosféra. Několik desítek lidí ale museli ošetřit zdravotníci. V Krakově platí zákaz prodeje alkoholických nápojů.

Polsko v těchto dnech prožívá žal, jaký nezažilo od smrti papeže polského původu Jana Pavla II. před pěti lety. Dnes o půlnoci v zemi končí státní smutek vyhlášený minulou sobotu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám