Hlavní obsah

Další testovací lety kvůli prachu z Islandu, tentokrát byly bez problémů

• Aktualizováno
Novinky, toh

Dvě velké evropské letecké společnosti úspěšně testovaly současné letecké podmínky v některých zemích. Podle BBC do uzavřeného leteckého prostoru své stroje pustily nizozemská KLM a německá Lufthansa.

Foto: Reuters

Islandská sopka Eyjafjallajokull chrlí popel a prach i nadále.

Článek

KLM uvedla, že její Boeing 737 dosáhlo maximální letecké hladiny, tedy 13 kilometrů nad Nizozemskem. Během letu se nevyskytly žádné problémy.

Technici stroj po přistání zkontrolovali a nezjistili žádné závady způsobené prachem v ovzduší. Společnost si od testů slibuje, že vzdušné prostory by se mohly opět otevřít.

Obdobný test uskutečnila i německá Lufthansa. Ta vyslala několik letadel z Frankfurtu do Mnichova.

"Všechny letouny byly po přistání ve Frankfurtu zkontrolovány, ale nebylo nalezeno žádné poškození na oknech kokpitu ani na trupu a žádný dopad na motory," citovala BBC mluvčí Lufthansy.

Problémy při testování měli Finové

Zkušební lety provedli již v týdnu i Finové. Do vzdušného prostoru Finska nechali vzlétnout stíhačky typu F-18 Hornet. Podle finských médií se stíhačka dostala do nesnází poté, co prolétla mrakem sopečného prachu.

Vulkanický prach připomínající "bramborovou mouku" pak při tání způsobeném vysokou teplotou zablokoval systém sání vzduchu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám