Hlavní obsah

Malé letadlo z Česka explodovalo nad Rakouskem

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Linec
Aktualizováno

Vteřiny strachu prožili v pátek deset minut po jedenácté dopoledne někteří obyvatelé hornorakouského obce Eidenbergu s necelými dvěma tisícovkami obyvatel nedaleko Lince. Těsně nad střechou jednoho z domů se tou dobou prohnalo malé letadlo s českými identifikačními kódy a přímo ve vzduchu explodovalo.

Foto: Jiří Falout, Právo

Trosky spadlého ultralightu u rakouského Eidenbergu

Článek

Jeho trosky následně zasypaly louku za statkem a kabina stroje kompletně vyhořela.

„Pilot neměl sebemenší šanci přežít, byla to jen ohnivá koule. Byl to děsivý pohled,“ řekl Právu obyvatel Eidenbergu. Heide Klopf z lineckého policejního ředitelství pak dodala, že trosky malého stroje jsou roztroušeny na ploše zhruba tisíc metrů čtverečních.

Na místo okamžitě dorazili hasiči z Eidenbergu a nedalekého Gramasttetenu, kteří se snažili hořící kabinu uhasit. Vyprostit a zachránit pilota se však nepodařilo.

„Podle dosavadních informací šlo o osmapadesátiletého muže z Horního Rakouska, který letěl z Welsu (ležícího asi 30 kilometrů západně od Lince) do Čech. Policie už kontaktovala jeho rodinné příslušníky a psycholog z rakouského Červeného kříže jim poskytl pomoc,“ dodala Heide Klopf.

Foto: Jiří Falout, Právo

Trosky spadlého ultralightu u rakouského Eidenbergu

Příčina nehody zatím není známa. Podle prvních hypotéz pilot vlétl do mlhy či kouřové clony. To by mohlo znamenat, že stroj nemusel vybuchnout ve vzduchu, ale při snížené viditelnosti mohl do něčeho narazit. Policejní šéf v Eidenbergu Alois Lissl připustil i možnost technické poruchy. Vše je ale předmětem dalšího vyšetřování.

Místo neštěstí, Eidenberg, leží nedaleko Lince asi 20 kilometrů na jih od Vyššího Brodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám