Hlavní obsah

Evropská komise by chtěla schvalovat rozpočty jednotlivých zemí

Brusel

Rozpočty jednotlivých zemí EU budou v budoucnosti možná potřebovat před schvalováním v národních parlamentech souhlas Evropské komise. EU chce tímto kontroverzním návrhem, který míní předložit v květnu, čelit opakování řecké krize. Návrh představil ve čtvrtek v Bruselu eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Článek

Informoval o něm server EUobserver s tím, že vyvolá diskusi na pátečním setkání ministrů financí v Madridu, protože se dotýká otázky suverenity členských států EU.

"V případě některých států by se mohl objevit silný odpor v případě, že jsou národní rozhodnutí přesouvána na úroveň EU," řekl internetovému serveru Fabian Zuleeg, hlavní ekonomický analytik bruselského nezávislé organizace European Policy Centre. Podle něj by se navíc mohly objevit i legislativní problémy v zemích, jako je například Německo.

Velký odpor se čeká zejména z menších zemí, které se obávají, že na ně budou uplatňována přísnější pravidla, než na velké země. Francie a Německo v roce 2005 porušily závazky paktu stability ohledně rozpočtových schodků.

Podle Rehna by nešlo o formalitu nebo o vytýčení rámců: „Žádný nástin, ale celý rozpočet, aby jej mohla komise analyzovat a skupina ministrů financí a hospodářství EU podrobně zhodnotit a udělat doporučení a návrhy (na jeho úpravy), než by se rozpočet dostal k projednávání v národním parlamentu.“

K časovému plánu, jak by schvalování mělo probíhat, pokud by byl návrh přijat, Rehn uvedl: Měli bychom využít první měsíce roku, řekněme leden až červenec, abychom získali návrhy státních rozpočtů.“ Rehn také vyloučil, že by se při porušení návrhu automaticky neudělovaly pokuty, aby byl návrh schůdnější.

Diskuse o zpřísnění rozpočtových pravidel se rozvinula po odhalení problémů Řecka, které silné zadlužení přivedlo až na pokraj bankrotu. Postupem času se navíc ukázalo, že Řekové dlouhodobě falšují statistiky státního hospodaření. Ekonomové se obávají, že kolaps Řecka by mohl ohrozit stabilitu celé eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám