Hlavní obsah

V Rusku identifikovali 70 obětí z havarovaného polského speciálu

Moskva

Do čtvrtečního dopoledne se podařilo identifikovat 70 z 96 obětí sobotního leteckého neštěstí u Smolenska. Tupolev Tu-154 vezl polskou delegaci vedenou prezidentem Lechem Kaczyńským na pietní akt do Katyně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostatky dalších obětí smolenské katastrofy přiletěly do PolskaVideo: Reuters

 
Článek

O dalších identifikovaných z moskevské márnice informovala agentura Interfax s odvoláním na moskevské úřady. Rozpoznání obětí, jejichž těla jsou ohořelá, postupuje obtížně. Analýza DNA podle ruských expertů potrvá do příští středy. Už na začátku týdne přiletěli do Ruska příbuzní obětí. Podle ruských zákonů musejí být oběti identifikovány na území Ruské federace.

Podle ruských úřadů by mělo být ve čtvrtek letecky přepraveno do Varšavy dalších 30 rakví s oběťmi, podobně jako ve středu.

Už v neděli byla s vojenskými poctami přepravena ze Smolenska do Varšavy rakev s tělem prezidenta Lecha Kaczyńského, v úterý pak ostatky jeho manželky Marie, které identifikoval její bratr podle snubního prstenu. [celá zpráva]

Za havárii zřejmě mohl pilot 

Vyšetřovatelé se zatím zdržují oficiálních závěrů, ale podle médií technická komise dospěla k závěru, že se pilot dopustil chyby, když se rozhodl přistát v "extrémních podmínkách" za husté mlhy na letišti, kde bylo vybavení umožňující přistání podle přístrojů za viditelnosti alespoň 1000 metrů, když je dolní základna oblačnosti ve výši nejméně 120 metrů. Mlha přitom byla 30 metrů nad zemí a viditelnost 200 až 400 metrů. Když si pilot uvědomil, že není nad ranvejí, pokusil se stroj zvednout, ale při obratu se dostal do náklonu a zavadil o stromy. [celá zpráva]

Zřejmě už několik sekund před pádem věděl, že havaruje. Cestujícím nic neřekl. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám